Expanze Islámského státu je na spadnutí. Expert promluvil, komu hrozí nebezpečí

"Vystoupení plukovníka Gulmuroda Chalimova v propagandistickém videu Islámského státu (IS) dne 27. května vyslalo mrazivý vzkaz do střední Asie. Šéf tádžické Policejní jednotky zvláštního určení (OMON), klíčového elementu bezpečnostního aparátu prezidenta Emómalí-ji Rahmóna zmizel krátce předtím. Ve videu pak slíbil vrátit se k vedení násilného džihádu," varuje Deirdre Tynan, ředitel odboru neziskové humanitární organizace International Crisis Group pro středoasijský region. V komentáři pro server Moscow Times rozebral riziko expanze IS do uvedené geopolitické oblasti.

"Jsem připraven zemřít za chalífát. A vy?"

"Chalimov, veterán brutálních tádžických operací, má potřebnou kvalifikaci. A Tádžikistán, zoufale chudá země ovládaná zkorumpovanou elitou, je zranitelný cíl. Když jsem minulé léto cestoval do hlavního města Dušanbe přes starověké město Chudžand a vratký, zplodinami naplněný Íránem postavený tunel Šariston, viděl jsem chudobu a izolaci, která zastiňuje nejhorších zchudlé regiony v sousedním Kyrgyzstánu a Kazachstánu," uvádí Tynan.

"Chalimov byl důvěrník této elity, ale ve čtyřiceti letech je relativně mladý a silný, na rozdíl od starých, většinou zkorumpovaných představitelů, kteří se dříve prezentovali jako vůdci islamistických guerill v Tádžikistánu. Jeho sběhnutí je ranou Ramhmónovu režimu v mnoha oblastech. Mluví k té části elity, která není ještě zcela koupená a výraznému segmentu nespokojené společnosti. Jeho zpráva může být zahalena v islamistické fundamentalistické rétorice, ale je založena na některých životných, více světských aspektech provolání IS," míní ředitel.  

"Chodíte každé ráno do práce, podívejte se na sebe do zrcadla a položte si otázku: Jste připraveni za tento stát zemřít, či ne? Já jsem připraven zemřít za chalífát, co vy?" cituje expert Chalimovo poselství cílené přímo na špatně placené a přetížené tádžické bezpečnostní složky.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Více než milion tádžických emigrantů pracuje na špatně placených pozicích v Rusku. Zbytky, které domů posílají, tvoří více než 40 procent HDP země. Tyto zisky ale klesají, jak se Rusko potácí směrem k hospodářské krizi. Jen v druhé polovině roku 2014 se s ohledem na bídnou perspektivu domů vrátilo téměř 200 tisíc emigrantů," nastiňuje Tynan.  

"Stali jste se otroky bezvěrců, tak znělo poselství policejního velitele těm Tádžikům, kteří jsou stále v Rusku. Proč se ponižujete prací pro bezvěrce, když oni musí pracovat pro vás? Připojte se k nám bratři...v IS neexistují národy ani státy a naší národností je islám," parafrázuje odborník.

"Osm milionů obyvatel Tádžikistánu již zažilo mnoho násilí za čtvrtstoletí nezávislosti po kolapsu Sovětského svazu. Rahmón, jediný prezident, kterého země měla, konsolidoval svou moc v občanské válce s islamisty, která skončila v roce 1997. Tím, že počátkem tohoto roku vytlačil relativně umírněnou Stranu islámského obrození, se dále odcizil od části oddaných a dal zapravdu těm, kteří argumentují, že pokud neexistují jiné možnosti, extremismus je politikou poslední záchrany," deklaruje ředitel.

Kdo zaplatí účet?

"IS a další zahraniční bojovníci, především Islámské hnutí Uzbekistánu, již operují na jižních tádžických hranic, ale to není jediná zlomová linie. Horský Badachšán je osídlen etnicky vzdálenými Pamíry, kteří bojovali po boku rebelů v občanské válce a sotva přijímají dnešní ústřední moc. Badachšán má dlouhou a otevřenou hranici s Afghánistánem na jihu, s Kyrgyzstánem na severu a s Čínou na východě. Taliban je již aktivní bezprostředně na afghánské straně této hranice. Může být jen otázkou času, než se zde objeví i IS," varuje Tynan.

"Tádžicko-afghánská hranice již přitahuje ruskou pozornost. Již před dvěma lety mi představitel Moskvou vedené Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti sdružující půltuctu bývalých sovětských republik říkal, že je nekontrolovatelná a smrtící. Tento rok mi ruský diplomat v soukromí sdělil, že pokud o to tádžická vláda požádá, Rusko tam vyšle vojáky. Zde obavy nekončí. Sousední Uzbekistán - nejlidnatější a nejautoritativnější středoasijský stát - a chaotický, pučem ohrožený Kyrgyzstán by byly vážnými potížemi v Tádžikistánu hluboce ohroženy," konstatuje odborník.

"International Crisis Group působí ve střední Asii 15 let a tvrdí, že Západ, především Spojené státy, zde budují nebezpečný dluh. Výměnou za logistickou podporu při válce v Afghánistánu navázaly partnerství s diktátory jako je Rahmón a uzbecký prezident Islám Karimov, akceptovaly omlouvání excesů v rámci boje proti terorismu, včetně represí vůči pokojným islámským demonstracím. Pokud další bezpečnostní představitelé budou následovat Chalimova příkladu, útrata na účtu se může vyšplhat a nebudou zbývat peníze na zaplacení," varuje závěrem komentář.     

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) tádžikistán

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy