Lidé byli v TV show posláni proti Islámskému státu v Sýrii +VIDEO

Canberra – Šestice účastníků australské televizní show byla poslána přímo do Sýrie, aby zde vlastní kůži zažila drsnou realitu bojů proti Islámskému státu.

Nevšední reality show s příhodným názvem „Go Back to Where You Came From" (Vrať se zpět, odkud pocházíš) má za cíl Australanům otevřít oči a ukázat jim krušné podmínky života uprchlíků poblíž jejích domovů.

V rámci sociálního experimentu byla skupina šesti obyčejných Australanů poslána přímo do přední linie jedné ze syrských válečných zón. Účastníci, které doprovázel produkční tým australské televize SBS, se dostali mezi kurdské bojovníky, s nimiž následně museli prchat před palbou Islámského státu.

Jedna z účastnic, pětadvacetiletá Nicole, řekla serveru News.com.au, že soutěžící museli podstoupit mnohem více, než bylo dohodnuto ve smlouvě. „Když jsme překročili hranici z Iráku do Sýrie, mysleli jsme, že nás nejspíš pošlou do nějakého uprchlického kempu poblíž hranice, setkat se s rodinami... namísto toho jsme pak asi čtyři hodiny pokračovali v cestě a ocitli jsme se přímo v aktivní válečné zóně."

Vážnost situace si Nicole podle svých slov uvědomila až zpětně: „Terpve o pár dní později mi došlo, že jsou zde lidé doopravdy zabíjeni a my, když jsme se aktivně zapojili do války s IS, jsme mohli o život přijít také."

Šestou řadu kontroverzní reality show, která je častým terčem terčem kritiky, odvysílá australská televize SBS mezi 28. až 30. červencem. Australané, kteří se bouří proti přílivu uprchlíků, tak budou konfrontováni s odlišným pohledem na drsnou realitu života běženců.

Související

Záběry z australské reality show Big Brother

Dilema v televizní reality show. Soutěžící dlouho nevěděli o koronaviru

Reality show Big Brother v Austrálii začala v době, kdy byl virus SARS-CoV-2 prohlášen za celosvětovou pandemii. Účastnící reality show, kteří vstoupili do vily koncem února, neměli ponětí o viru až do 22. března. Tuto neděli byla odvysílaná epizoda, která ukazuje šokované účastníky, když se natáčení náhle zastavilo kvůli podezření člena štábu na nákazu nemocí covid-19.

Více souvisejících

reality show uprchlíci Sýrie

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy