Dialog s Čínou, ale suverenita ostrova. Nová prezidentka Tchaj-wanu patrně popudí Peking

Tchaj-pej - Nová tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen měla dnes inaugurační projev a s napětím se čekalo, jak se vyjádří na adresu Číny.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud by ostrov vyhlásil samostatnost.

Cchaj Jing-wen dnes vyzvala ke vstřícnému dialogu s Čínou, zároveň ale prohlásila, že bude střežit suverenitu a území ostrova. Nezmínila, že Tchaj-wan je součástí Číny, což Peking zřejmě popudí. USA již oznámily, že se na spolupráci s Cchaj těší.

Cchaj, která je první ženou v čele Tchaj-wanu, přislíbila zodpovědný přístup ve vztazích s Pekingem a stabilitu. Navrhla odložit vzájemné spory a věnovat se společnému rozvoji v oblastech Východočínského a Jihočínského moře.

Prezidentka stojí v čele Demokratické pokrokové strany (DPP), která je tradičně vnímána jako síla prosazující nezávislost na pevninské Číně či minimálně zachování současného stavu. Bývalý tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou prosazoval se svou Národní stranou (Kuomintang) politiku sbližování s pevninskou Čínou.

Související

Americký předseda sněmovny Mike Johnson mluví k tisku poté, co sněmovna schválila velký balíček pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan a také hlasovala pro zákaz TikTok v Kapitolu (Washington D.C., 20. dubna 2024).

USA poskytnou další vojenskou pomoc Kyjevu. Díky, Ameriko, reagoval Zelenskyj

Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí ruské agresi. Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila balík v hodnotě 61 miliard dolarů. Schválení pomoci předcházely měsíce sporů mezi demokraty a republikány. Návrh čeká ještě projednání v Senátu, kde by měl hladce projít. 

Více souvisejících

Tchaj-Wan Cchaj Jing-wen

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy