Sesazená prezidentka Pak Kun-hje nemůže velet armádě. Titul, palác i plat si ale nechá

Soul - Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje byla dnes sice sesazena parlamentem, nadále ale bude bydlet v prezidentském Modrém domě, používat prezidentské auto a letadlo a pobírat stejný měsíční plat ve výši zhruba 15 tisíc dolarů. A to až do doby, než dnešní impeachment potvrdí také ústavní soud. To může trvat 180 dní.

Pravomoci prezidentky převzal dnes premiér Hwang Kjo-an. Prezidentka tak byla zbavena velení armády o síle 630.000 vojáků, nemá již právo jmenovat úředníky, podepisovat dohody se zahraničními zeměmi či udělovat milost vězňům.

Titul "prezident" však Pak Kun-hje zůstane. Stejně tak bude 24 hodin denně chráněna prezidentskou ochrankou. Uvedla to agentura AP. A vzhledem k jejímu právu obývat nadále prezidentský palác je pravděpodobné, že Hwang bude vládnout zemi ze své dosavadní kanceláře v Soulu.

Ústavní soud má až půl roku na to, aby sesazení prezidentky potvrdil, či zrušil. Jak bude do té doby Pak Kun-hje trávit dny, je otázkou.

Pokud ústavní soud potvrdí sesazení prezidentky, budou v zemi do 60 dnů uspořádány prezidentské volby. Šance, že by soud hlasoval ve prospěch prezidentky, jsou podle analytiků malé, protože obvinění proti ní jsou závažná.

Prezidentka je podezřelá, že své dlouholeté důvěrnici Čche Son-sil dovolovala zasahovat do záležitostí státu, přestože Čche neměla žádnou exekutivní ani poradní funkci. Přítelkyně prezidentky byla navíc spolu se dvěma poradci zatčena kvůli finančnímu skandálu. Trojice byla obviněna, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly finanční prostředky neziskovým nadacím, které Čche řídila.

Psali jsme:
Prezidentka Jižní Koreje byla oficiálně zbavena pravomocí. Lidé oslavují, zemi řídí premiér Jihokorejský parlament sesadil prezidentku Pak Kun-hje
 

Státní zastupitelství také oznámilo, že existuje podezření na prezidentčinu spoluvinu. Dvě z nadací byly totiž podle agentury Reuters zřízeny na podporu prezidentčiných politických iniciativ.

V metropoli Soulu se každou sobotu uplynulých šest týdnů konaly protesty, při nichž statisíce lidí žádaly prezidentčinu rezignaci. Její podpora klesla v průzkumech veřejného mínění na čtyři procenta a pro sesazení prezidentky se vyjádřilo 81 procent dotázaných.

Související

Více souvisejících

Jižní Korea Pak Kun-hje

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy