Let MH370 nalezen? Půl roku po ukončení pátrání byly nalezeny trosky letadla

Sydney - Půl roku po ukončení pátracích akcí po zmizelém letu MH370 zveřejnila australská vláda snímky 12 plovoucích objektů na moři. Fotografie zachytil francouzský satelit jen dva týdny od domnělé nehody letadla s 239 pasažéry na palubě.

Snímky podrobně analyzovaly dvě státní australské agentury, Geoscience Australia a Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, a společně s modelem vztlakových klapek došli vědci k závěru, že místo havárie byla severněji, než původní pátrací oblast.

Ve výzkumné zprávě se uvádí, že objekty byly pravděpodobně vyrobené člověkem a že se na moři shlukují do skupin, místo aby byly volně roztroušené. Zatímco jsou si badatelé jistí, že letadlo zmizelo v části Indického oceánu, které nebylo zatím prohledáno, autority se k tomu staví zdrženlivěji. Snímky nejsou v tak dobré kvalitě, aby se dalo s přesností určit, zda se jedná o kousky zmizelého Boeingu 777.

Více než rok od zmizení letu MH370 vyplavilo moře na pobřeží ostrova Réunion v Indickém oceánu skoro tři metry dlouhý kus kovu, který byl francouzskými vyšetřovateli identifikován jako část chybějícího letadla. Od té doby se více kovovovýh součástí vyplavuje i na pobřeží východní Afriky.

Rodiny pozůstalých doufají, že nové informace znovu spustí pátrací akce, které byly v lednu pozastaveny na dobu neurčitou, a podaří se jim konečně vyřešit jednu z největších záhad v historii letecké dopravy.

Malajsie jakožto stát registrovaného letadla má celkovou pravomoc a zodpovědnost za hledání stroje však neukazuje žádný zájem o obnovení akcí.

Letadlo malajsijských aerolinek se ztratilo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na jeho palubě bylo 239 cestujících a členů posádky, značnou část tvořili Číňané. Co se s letadlem stalo, zůstává jednou z největších záhad v historii letectví.

Podmořské pátrání nevyneslo na světlo žádné stopy. Na plážích ostrova Mauricius, na břehu Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se ale našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Austrálie

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 51 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy