Facebook zablokoval prominentního čínského exulanta, na účtu skandalizuje Peking

Peking - Facebook dočasně zablokoval účet čínského exulanta Kuo Wen-kueje, který zveřejňuje příspěvky kritizující Peking. Společnost se hájí tím, že byla porušena pravidla sociální sítě. Není ovšem jasné, odkud přesně vzešla stížnost na aktivitu na Kuově účtu. Tu každopádně může podat kdokoli a Facebook ji poté vyhodnotí.

Bývalý realitní magnát Kuo žije v New Yorku a prostřednictvím sociálních médií zveřejnil řadu skandálních, ale povětšinou neověřitelných obvinění nejvyšších pater čínské politiky z korupce.

Čínská justice magnáta vyšetřuje ve dvou desítkách případů a usiluje o jeho vydání. Viní jej mimo jiné z uplácení úředníků, únosu či praní špinavých peněz a v létě zahájila vyšetřování pro podezření ze znásilnění 28leté sekretářky, napsala agentura AP.

Kuo svou kampaň načasoval tak, aby měla co největší dopad před sjezdem Komunistické strany Číny, který se koná jednou za pět let a letos začíná 18. října. Denně na široce sledovaných účtech na twitteru a YouTube zveřejňuje příspěvky, v nichž hovoří například o utajených kalifornských rezidencích politiků či jejich bankovních údajích.

Mluvčí Facebooku uvedla, že společnost "nezveřejnila" jednu stránku spojenou s Kuoem a dočasně mu zamezila zveřejňovat informace na jeho profilu, protože obsahovaly "osobní údaje" v rozporu s pravidly sítě. "Naším přáním je, aby se lidé prostřednictvím sítě Facebook propojovali a sdíleli mezi sebou informace, ale aby se zároveň cítili bezpečně. A proto nedovolujeme, aby lidé zveřejňovali osobní informace druhých bez jejich souhlasu," vysvětlila mluvčí.

Související

Více souvisejících

Kuo Wen-kuej (čínský exulant) Facebook Čína sociální sítě

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy