Tajemno halí sportovce KLDR na olympiádě

Soul - Ze svého kontrolního stanoviště na kopci vidí vojáci, kteří střeží jihokorejskou hranici, za demilitarizovanou zónou na severokorejské straně malé město. Úhledné výškové i nižší budovy obklopují pole. Severokorejci tuto lokalitu nazývají Kičongtong, Mírová vesnice. Jednotky na jihokorejské straně ji však označují za vesnici propagandistickou, píše list Los Angeles Times.

Jižní Korea již dlouhou dobu tvrdí, že Kičongtong tvoří pouhé fasády domů. Některé budovy mají okna namalovaná, říká velitel Vojenské komise pro příměří (UNCMAC), jež dohlíží na klid zbraní, Robert Watt. Další výškové stavby jsou podle všeho jen prázdné skořápky; když se snese noc, v horních oknech jasně svítí světla, ale čím blíž k zemi, tím jsou tlumenější. To naznačuje, že uvnitř nejsou žádné podlahy ani zdi. Z tlampačů vyhrává hudba a nese se zimní, hnědou krajinou. Vysoko nad městem se tyčí vlajkový stožár.

Watt tvrdí, že Severní Korea to vše vytvořila v naději, že přesvědčí Jihokorejce k útěku přes hranici. Jako by jim namlouvala: To je ale pěkné město. Tam byste chtěli žít.

Teď, když se necelých 200 kilometrů odtud konají zimní olympijské hry, se tajemno kolem Kičongtongu podobá tomu, jež obklopuje severokorejské sportovce, kteří přicestovali na olympiádu do jihokorejského Pchjongčchangu.

Je jich dvaadvacet a soutěží v ženském ledním hokeji, krasobruslení a dalších sportech. Kritici jejich přítomnost na olympiádě považují za pouhou snahu severokorejského režimu o vlastní propagaci, jiní doufají, že by díky těmto Severokorejcům mohli nahlédnout do života v zemi, o němž se ví jen velmi málo. Po šest desetiletí, která uplynula od konce korejské války, se Sever před světem uzavírá.

"Když se řekne Severní Korea, většina lidí si vybaví Kim Čong-una, rakety, raketové testy," prohlašuje Peter Kim, který se narodil v USA a vyučuje na univerzitě v jihokorejské metropoli Soulu. "Dozvědět se o KLDR něco jiného, než se objeví v médiích, je prakticky nemožné," konstatuje.

"Nepochybuji o tom, že dokud budou Severokorejci na hrách, celé mezinárodní společenství je bude sledovat, aby získalo nějaké útržky informací," dodává Peter Kim.

Olympijské hry se však již přehouply do druhého týdne a informací je stále zoufale málo. Příkladem jsou oficiální internetové stránky olympijských her, které obsahují mimo jiné údaje o každém ze soutěžících. U řady z nich lze najít stručný životopis, oblíbené citáty a seznam zálib, jako je chození do kina, trávení času s přáteli či hraní počítačových her. Severokorejci jsou velmi struční, záliby jsou často popsány jednoslovně. Hudba. Čtení. Sport.

Členové severokorejské výpravy se na olympiádě chovají zdvořile, ale zdrženlivě a po soutěžích zpravidla kolem novinářů rychle proběhnou. Když přišla na tiskovou konferenci severokorejská hokejistka Čong So-hjon, která nesla společně se svou jihokorejskou spoluhráčkou ze spojeného korejského týmu olympijskou pochodeň, dostalo se reportérům nezvyklého varování. "Prosím, vezměte na vědomí, že můžeme odmítnout jakékoli otázky, které by u sportovců vyvolaly znepokojení, například dotazy ohledně politiky či dopingu," oznámil moderátor.

Také jihokorejské hokejistky uvedly, že seznamování se se severokorejskými spoluhráčkami byl značně pomalý proces. "Zčásti to bylo dané tím, že jsme spoustu věcí dělaly odděleně," řekla jihokorejská útočnice Randi Griffinová. Severokorejky spaly odděleně a jezdily jiným autobusem.

Související

Češi vítají na Staroměstském náměstí naše olympioniky

Sportovci nemají ani několik týdnů po olympiádě odměny za medaile. A další měsíce je nedostanou

Praha - Úspěšní čeští sportovci ze zimních olympijských her v Pchjongčchangu stále nedostali odměny za medaile, i když jim premiér v demisi Andrej Babiš 23. dubna předal symbolické šeky. Peníze by měli obdržet zhruba v červenci. Ve vyjádření pro ČTK to dnes uvedl ministr školství Robert Plaga. Zpoždění souvisí s tím, že odměny poprvé vyplácí přímo ministerstvo místo Českého olympijského výboru (ČOV). Musí se kvůli tomu schválit nové nařízení vlády.

Více souvisejících

Olympijské hry 2018 Severní Korea (KLDR)

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy