Mezinárodní soudní dvůr může stíhat Duterteho ještě rok, tvrdí aktivisté

Manila/Haag - Filipínského prezidenta Rodriga Duterteho může  Mezinárodní soudní dvůr ještě rok stíhat kvůli kontroverzní válce proti drogám, kterou ve své zemi vyhlásil. A to i přesto, že Filipíny odstoupily od zakládací smlouvy ICC.

Tvrdí to organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW), podle které odstoupení nabude platnosti až rok po uvědomění generálního tajemníka OSN.

Filipíny ve středu oznámily odstoupení od této smlouvy „s okamžitou platností". Manila s oznámením přišla pět týdnů poté, co prokurátorka ICC Fatou Bensoudaová informovala, že soud posuzuje své pravomoci v otázce protidrogového tažení na Filipínách.

Duterte byl zvolen v roce 2016 a od té doby filipínská policie zabila přes 4000 lidí, které považovala za překupníky či uživatele drog. Aktivisté za lidská práva se však domnívají, že skutečný počet mrtvých je více než trojnásobný. OSN tento kontroverzní Duterteho postup často kritizuje.

ICC chce zjistit, zda za této kampaně nebyly spáchány zločiny proti lidskosti. Filipínský prezident, který proslul nevybíravými výroky, v minulosti ICC opakovaně vyzval, ať jej obviní. Tvrdil, že na obranu tažení proti drogám klidně "shnije ve vězení".

Duterte dnes uvedl, že zvláštní zpravodajové OSN se jej snaží „vykreslit jako krutého a bezcitného narušitele lidských práv" a ICC předčasně vyvolala dojem, že bude obžalován z těžkých zločinů. Jeho mluvčí řekl, že po Filipínách z ICC odstoupí další státy, zatímco jiné se nepřidají. To podle něj bude konec Mezinárodního soudního dvora.

Kritici filipínské hlavy státu v rozhodnutí z ICC odstoupit spatřují přiznání viny a znamení, že Duterte panikaří, napsala agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Filipíny Rodrigo Duterte ICC (Mezinárodní trestní soud)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy