Letadla bombardovala hranici mezi Afghánistánem a Tádžikistánem. Není jasné, kdo za úderem stojí

Kábul - Tádžická či ruská letadla podle agentury Reuters v neděli bombardovala území na severovýchodě Afghánistánu, když se střetli ozbrojenci s příslušníky tádžické pohraniční stráže. Při náletu zahynulo šest ozbrojenců. Předtím ozbrojenci zabili dva tádžické pohraničníky.

Podle mluvčího guvernéra afghánské provincie Tachár se v oblasti střetli pašeráci drog a tádžičtí pohraničníci, přičemž dva příslušníci tádžické pohraniční stráže byli při střetu usmrceni. Při následném náletu přišlo o život šest pašeráků. Kdo nálet provedl, mluvčí nedokázal upřesnit.

Mluvčí policie v provincii Tachár prohlásil, že při náletu zemřelo osm členů Tálibánu a šest dalších utrpělo zranění. Letadlo bylo podle něj ruské, nebo tádžické.

Mluvčí tádžické pohraniční stráže v metropoli Dušanbe ale prohlásil, že Tádžikistán žádný nálet nepodnikl, a nepotvrdil ani smrt dvou pohraničníků. Prohlásil ale, že ozbrojenci, kteří pronikli z Afghánistánu, zabili v Tádžikistánu dva lesní dělníky a dalšího zranili. Ruské ministerstvo obrany popřelo, že se Rusko na leteckých útocích podílelo.

Přeshraniční násilnosti na pomezí mezi Afghánistánem a Tádžikistánem nejsou tak časté jako například na pákistánsko-afghánské hranici. V poslední době se ale bezpečnostní situace v provincii Tachár zhoršila. 

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid nejnovější střet na hranici potvrdil a uvedl, že do něj byli zapleteni pašeráci drog a tádžičtí pohraničníci. Letadlo podle něj bombardovalo zalesněnou oblast užívanou pašeráky. 

Související

Více souvisejících

Afghanistán tádžikistán Ruská armáda Tálibán

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 25 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy