Zneužívání žen v KLDR? Emigrantky podaly otřesná svědectví

Představitelé moci severokorejského státu - policisté, vězeňští dozorci a státními úředníci - se na ženách běžně a beztrestně dopouštějí násilí. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW). Organizace zprávu založila na rozhovorech se šesti desítkami Severokorejek, které z izolované komunistické země utekly. Nechtěný sexuální kontakt a násilí ženy označily "za natolik běžné, že je lidé považují za součást každodenního života".

HRW uznala, že pracovala s příliš úzkým vzorkem. Dotazované ženy nicméně podaly svědectví o zneužívání, které je natolik běžné, že mnoho ze zpovídaných žen nerozumělo tomu, že vynucený pohlavní styk by neměl být každodenním jevem, uvedl jeden z vyšetřovatelů.

"Tento problém vládu neohrožuje," řekl agentuře Reuters výkonný ředitel HRW Kenneth Roth. "A z toho důvodu je obzvlášť děsivé, že vláda nedělá nic, aby sexuálnímu zneužívání ze strany představitelů státní moci zabránila," dodává. Roth dále připomíná změny, které s sebou po celém světě přineslo hnutí #MeToo. Severokorejská vláda ovšem podle něj navzdory ekonomickým reformám a vůli zemi modernizovat ve věci sexuálního násilí nečiní nic.

Ženy, s nimiž HRW vedla rozhovory, vypověděly, že zneužívání a znásilňování se dopouštějí policisté, dozorci ve vězeních, a dokonce i úředníci, kteří dohlížejí na rostoucí soukromý trh - ti prý vymáhají úplatky ve formě sexuálních úsluh.

"Paradoxně je ohroženo mnoho žen, které hrají důležitou roli v uvolňování ekonomiky, o němž (severokorejský vůdce) Kim (Čong-un) tvrdí, že mu na něm záleží," zdůrazňuje Roth.

Zatímco Soul a Washington se pokoušejí se Severní Koreou upevnit diplomatické vztahy, organizace hájící lidská práva a skupiny severokorejských přeběhlíků v Jižní Koreji tvrdí, že se jim nedaří sehnat peníze, musí snižovat počet pracovních míst, omezovat své programy a je na ně vyvíjen tlak, aby Pchjongjang nekritizovaly.

Vyšetřovatelé OSN upozorňují na to, že v Severní Koreji lidé hladoví, jsou vězněni z politických důvodů a popravováni. Vyštřovatelé jsou toho názoru, že šéfové bezpečnosti, ba možná i Kim by měli stanout před mezinárodním soudem, připomněla agentura Reuters. Z politických důvodů je v KLDR vězněno 80.000 až 120.000 lidí, uvedla minulý rok OSN.

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) sexuální zneužívání Human Rights Watch

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 31 minutami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 11 hodinami

před 17 hodinami

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy