Thajská princezna prolomila tabu, chce být premiérkou. Král se zlobí

Nejstarší sestra thajského krále, princezna Ubolratana Radžakanjaová bude usilovat o post premiérky v thajských volbách 24. března. Kandidovat bude za stranu, která má blízko ke svrženému premiérovi Tchaksinu Šinavatrovi. Sokem se jí stane dosavadní premiér Prajutch Čan-Oča, který se dostal k moci, když armáda 22. května 2014 svrhla demokraticky zvolenou vládu Šinavatrovy sestry Jinglak.

Thajský král Mahá Vatčirálongkón Bodindradebajavarangkun, který v prosinci 2016 formálně převzal trůn po svém zesnulém otci Pchúmipchonu Adundétovi, označil sestřino rozhodnutí kandidovat na premiérku za "nevhodné" a neústavní. Podle agentury Reuters tím 66letý monarcha patrně pohřbil její kandidaturu, protože nesouhlas krále pravděpodobně povede k tomu, že ji volební komise diskvalifikuje.

"Zapojení vysoce postaveného člena královské rodiny do politiky, a to jakýmkoli způsobem, je krokem, který je v rozporu s tradicemi, zvyky a kulturou země. Proto je pokládáno za krajně nevhodné," uvedl král v prohlášení.

Nečekané oznámení o kandidatuře sedmašedesátileté princezny Ubolratany radikálně mění thajskou politickou scénu, kde armáda byla vždy vnímána jako instituce, která je k monarchii nejloajálnější, zatímco stranu svrženého premiéra Šinavatry monarchisté označovali spíše za nepřátelskou vůči královské rodině. Výsledek voleb, které jsou vnímány jako příležitost k obnově demokracie v Thajsku, je tak podle analytiků nyní naprosto nepředvídatelný.

#Thai Princess #Ubolratana Rajakanya to run for PM: 5 things about the Thai royalhttps://t.co/UiTxXf6eIQ pic.twitter.com/eB6v8lR26K

— The Straits Times (@STcom) 8. února 2019

Za favorita hlasování byl doposud označován šéf vládnoucí junty Čan-Oča, a to i vzhledem ke změnám ústavy a volebních zákonů, které jeho vláda zavedla s cílem zkomplikovat politickým stranám stojícím v opozici k armádě získání premiérského úřadu. Kandidatura princezny Ubolratany za populistickou stranu, která je frakcí Strany Thajců založené expremiérem Šinavatrou, ale šance Šinavatrových přívrženců výrazně zvyšuje.

Přestože Thajsko je od roku 1932 konstituční monarchií, má královská rodina v zemi obrovský vliv a uctívají ji miliony obyvatel. Pro šéfa junty bude tak těžké politický vzestup princezny zastavit. "V případě, že strany spojené se Šinavatrou ve volbách zvítězí, bude pro armádu a roajalisty velmi složité proti výsledku protestovat a snažit se ho změnit," uvedl americký politolog specializující se na oblast jihovýchodní Asie Allen Hicken.

Princezna Ubolratana je navíc označovaná za schopnou kandidátku. Vystudovala matematiku a biochemii na Massachusettském technickém institutu (MIT) v USA a má rovněž magisterský titul z Kalifornské univerzity v oboru veřejné zdravotnictví. Ve Spojených státech žila více než 26 let, po návratu do Thajska v roce 2001 se začala věnovat charitativní činnosti a propagaci thajského turistického průmyslu. V Thajsku mnozí lidé Ubolratanu znají i jako herečku z televizních seriálů.

Do politiky příslušníci thajské monarchie podle tradice doposud nevstupovali, Ubolratana, označovaná v Thajsku běžně za princeznu, se ale už v roce 1972 vzdala svých královských titulů, když se provdala za spolužáka z MIT Američana Petera Jensena. "Vzdala jsem se královských titulů a žila jsem jako neurozený občan," napsala dnes Ubolratana ke své kandidatuře na instagramu.

Malá Lidová reformní strana, která byla založena loni a podporuje premiéra Prajutcha Čan-Oču, ale přesto kandidaturu princezny kritizovala. Volební komisi strana vyzvala, aby zhodnotila, jestli princezna svou kandidaturou neporušila zákon zakazující politickým stranám využívat královskou rodinu ke kampani. Volební komise musí do příštího pátku rozhodnout, zda kandidáty ucházející se o post premiéra schválí, či odmítne.

Konflikt mezi monarchii nakloněnými zástupci vyšší a střední třídy v Bangkoku a dalších městech a Šinavatrovými příznivci na venkově vedl v Thajsku v uplynulých 15 letech opakovaně k pouličním protestům, vojenským převratům a násilným střetům. Otázkou nyní je, zda princeznina kandidatura představuje snahu znepřátelené tábory s královým souhlasem sjednotit, nebo zda jde o odvážnou hru Šinavatrových stoupenců, jejímž cílem je využít obliby královské rodiny mezi Thajci, píše agentura Reuters.

Související

Více souvisejících

Thajsko Ubolratana Radžakanjaová (thajská princezna) Jinglak Šinavatrová (expremiérka Thajska) volby v Thajsku král Mahá Vatčirálongkón (Thajsko)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy