Kdo spáchal útoky na Srí Lance? Nová exploze vyvolala paniku, prezident vyhlásil mimořádný stav

Nedělní útoky na Srí Lance spáchala místní islamistická skupina a úřady prověřují její eventuální napojení na teroristické organizace v zahraničí. Na tiskové konferenci to dnes oznámil mluvčí vlády, kterého citují zahraniční tiskové agentury. Prezident Maithripala Sirisena požádá svět o pomoc při pátrání. Agentura Reuters později informovala o novém výbuchu u jednoho z kostelů, který byl cílem nedělních útoků. Policie také na autobusovém nádraží v Kolombu našla 87 rozbušek.

Při útocích zemřelo o Velikonoční neděli asi 290 lidí a dalších zhruba 500 bylo zraněno. Jde o nejhorší teroristický útok v dějinách Srí Lanky a jeho cílem byly kostely a hotely. Mezi mrtvými jsou i cizinci, včetně Evropanů. "Stále nemáme informace o tom, že by mezi zraněnými nebo oběťmi byli Češi," řekl ČTK dnes kolem poledne mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Robert Řehák.

"Zprávy tajných služeb ukazují, že za těmito místními teroristy jsou zahraniční teroristické organizace. Proto chce prezident požádat o pomoc cizí státy," stojí v prohlášení úřadu srílanského prezidenta.

More police protection for religious places including churches in #Vavuniya; police personnel along with STF deployed at religious places following terror attacks today. Police also put up check points near hospitals & other public places. #EasterAttacksSL #EasterSundayAttack pic.twitter.com/wkKBSrijH0

— கரிகாலன் garikaalan (@garikaalan) 21. dubna 2019

Prezident rovněž vyhlásil mimořádný stav, který začne platit dnes o půlnoci místního času (20:30 SELČ). Policii a armádě to umožní zatýkat a vyšetřovat bez soudního povolení. Toto opatření bylo několikrát vyhlášeno v době občanské války, která na Srí Lance skončila před deseti lety.

Prezident rovněž na úterý vyhlásil na Srí Lance státní smutek za oběti nedělních útoků.

V Kolombu u kostela svatého Antonína, který byl terčem nedělního útoku, se dnes ozvala nová exploze. Podle informací agentury Reuters se tam specialisté snažili zneškodnit nově nalezenou nálož, která však explodovala. Vznikla panika a lidé se rozutekli do okolních ulic. Podle Michaela Safiha, který pracuje pro britský list The Guardian, šlo o malou explozi.

Místní islamistickou skupinu podezíranou z nedělích útoků agentury identifikují jako srílanskou Tauhíd džamáate, označovanou zkratkou NTJ. Skupina se ale zatím k útoku nepřihlásila.

Vládní mluvčí Radžita Senaratne, který je zároveň ministrem zdravotnictví, řekl, že všech sedm sebevražedných atentátníků spojovaných s nedělními útoky byli občané Srí Lanky. I když je podle něj skupina podezřelá z útoku místní, existuje podezření, že je napojena na zahraniční teroristické organizace.

Policisté mezitím zatkli 24 lidí a po dalších pátrají. Na autobusové stanici v Kolombu našli 87 rozbušek. Několik jich leželo volně na zemi a dalších asi 70 policisté objevili mezi odpadem. Jeden z odborníků řekl, že panují obavy, že existují ještě dvě nebo tři bomby připravené k použití. Jedna nálož byla v noci na dnešek zneškodněna na mezinárodním letišti v Kolombu.

Související

exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019) - kamera zachytila jednoho ze sebevražedných útočníků

Policie zatkla možného útočníka ze Srí Lanky

Zatčení Srílančana podezřelého z účasti na velikonočních útocích na Srí Lance dnes oznámila mezinárodní policejní organizace Interpol. Podle srílanské policie byl zadržen v Saúdské Arábii a vydán na Srí Lanku, informovala agentura AFP. Při útocích ve třech kostelech a třech hotelech tohoto ostrovního státu přišlo o život přes 250 lidí.

Více souvisejících

exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance (21.4.2019) teroristické útoky na Srí Lance srí lanka

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 8 hodinami

před 14 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Zdroj: Matěj Bílý

Další zprávy