Korunovace thajského krále potrvá tři dny, monarcha převezme pět insignií

Thajská metropole Bangkok se připravuje na třídenní velkolepý ceremoniál, při němž bude Mahá Vatčirálongkóna oficiálně korunován thajským králem. Královskou korunovaci, která vyjde odhadem na 30 milionů dolarů, zažije většina Thajců poprvé. Předchozí král Pchúmipchon Adundét totiž do své smrti v roce 2016 strávil na trůně rekordních 70 let.

Slavnostní obřad bude zahájen v sobotu, kdy se uskuteční samotná korunovace. Na neděli je plánován průvod více než tisícovky příslušníků armády, při němž bude král nesen vojáky na zlatých nosítkách. V pondělí se pak panovník objeví na balkoně královského paláce v Bangkoku a přijme zahraniční diplomaty.

Podle thajské ústavy má král jen omezenou politickou moc, většina obyvatel země ale své panovníky uctívá téměř jako bohy. Zákony země navíc urážku královského majestátu tvrdě trestají, často mnohaletým vězením, a tak se kritika monarchy objevuje jen výjimečně.

Mahá Vatčirálongkón se stal oficiálně novým králem již v prosinci 2016, několik měsíců po smrti svého otce Pchúmipchona Adundéta. Korunovace byla ale odložena kvůli smutku za zesnulého panovníka. Očekává se, že na korunovační obřad dorazí do Bangkoku statisíce lidí, kteří byli vyzváni, aby se oblékli do žluté barvy symbolizující v Thajsku monarchii.

Při sobotní korunovaci král převezme pět insignií, jejichž předávání se datuje od nástupu krále Rámy I. na trůn v roce 1782. Nejdůležitější z nich je velká koruna vítězství, která je 66 centimetrů vysoká a váží 7,3 kilogramu. Na vrcholu koruny kuželovitého tvaru je velký diamant z Kalkaty.

Při korunovaci dřívějších králů bylo zvykem, že si noví panovníci při obřadu korunu pouze položili vedle sebe. Poté, co království známé jako Siam, vešlo do užšího kontaktu s evropskými zeměmi, začali si i thajští králové v souladu se západními tradicemi klást korunu na hlavu.

Vysoká koruna reprezentuje vrchol hory Méru, která je uctívána jako posvátná hinduisty i buddhisty. Váha koruny pak představuje břímě, které musí monarcha za své vlády nést.

From bodyguard to queen. The former Thai Airways flight attendant + personal body guard + consort + deputy head of security + general (40) married the king of Thailand (66) in a surprise ceremony broadcast throughout the country. #Thailand #Suthida #Vajiralongkorn #Bangkok pic.twitter.com/7c3mZ6sssM

— H.M. So (@AuthorHMSO) 2. května 2019

Další insignií je meč vítězství. Podle legend je to starodávný meč z dob khmérské říše, která byla od 9. do 14. století největší říší jihovýchodní Asie. Meč údajně skončil na dně jezera ve městě Siemreap, ale vytáhl ho rybář, který ho později předal králi Rámovi I. Král pak nechal ozdobit jílec a pochvu meče vzácnými kameny. Téměř 90 centimetrů dlouhý meč symbolizuje královu schopnost chránit národ.

Třetí insignie - 118 centimetrů dlouhé žezlo, které je vyrobené ze dřeva tropického stromu kasie a pozlacené, je symbolem královy spravedlnosti.

Dalším odznakem panovnické hodnosti jsou královský vějíř vyrobený z palmového listu s pozlaceným okrajem a držadlem a metla na odhánění much zhotovená z chlupů jaka. Vějíř a metla reprezentují povinnost panovníka zahánět problémy, které trápí jeho lid.

Výčet insignií uzavírají královské pantofle, které jsou rovněž pozlacené a vykládané diamanty. Během korunovačního obřadu je nejvyšší bráhman královi obuje.

Související

král Mahá Vatčirálongkón (Thajsko)

Thajský premiér odmítl rezignaci. Protesty pokračují, lidé chtějí omezit pravomoci krále

Thajský premiér Prajutch Čan-Oča dnes prohlásil, že nehodlá rezignovat na funkci. Ve čtvrtek předsedu vlády k demisi vyzývaly v Bangkoku tisíce lidí, kteří vyšli do ulic navzdory zákazu shromažďování pěti a více osob. Premiér dnes demonstranty varoval, aby v protestech nepokračovali, stovky odpůrců vlády už jsou podle agentury Reuters ale opět v centru metropole.

Více souvisejících

král Mahá Vatčirálongkón (Thajsko) Thajsko

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy