Úprk před Kimem. Voják KLDR dezertoval do Jižní Koreje, překonal přísně střeženou zónu

Jihokorejská armáda zadržela severokorejského vojáka, který v noci překonal přísně střeženou demilitarizovanou zónu a dezertoval. S odvoláním na generální štáb jihokorejské armády o tom dnes informovala agentura Reuters.

Dezertéra podle jihokorejské armády nejprve zaznamenaly termokamery poblíž řeky Imdžin, která tvoří východní část hranice dělící Korejský poloostrov.

Podle jihokorejské agentury Jonhap naposledy přes demilitarizovanou zónu utekl do Jižní Koreje severokorejský voják loni v prosinci. Velkou pozornost vyvolal v listopadu 2017 případ dezertujícího vojáka, kterého na útěku postřelili jeho kolegové.

Agentura Reuters upozornila, že ročně z KLDR do Jižní Koreje uprchne několik stovek lidí, většinou ale volí cestu přes severokorejskou hranici s Čínou. Útěky přes demilitarizovanou zónu, kde panují přísná bezpečnostní opatření, jsou vzácné.

Jižní a Severní Korea jsou dodnes fakticky ve válečném stavu. Válka ze začátku 50. let byla ukončena pouze příměřím podepsaným roku 1953. Loni se vztahy mezi oběma Korejemi výrazně zlepšily, když severokorejský vůdce Kim Čong-un pozastavil jaderné testy a vydal se na cestu diplomacie.

Související

armáda Jižní Korea (Republic of Korea army - ROK army)

Jižní Korea po provokacích KLDR povolala do akce dělostřelce

Jižní Korea označila v pátek dělostřeleckou palbu Severní Koreje nedaleko pohraničních ostrovů za provokaci a varovala, že v reakci přijme vhodná opatření. Na pohraničním ostrově Jon-pchjong ve Žlutém moři spustila dělostřelecké cvičení, uvedla agentura Anadolu.

Více souvisejících

armáda Jižní Korea Jižní Korea Severní Korea (KLDR)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Španělsko se řítí do politické nejistoty. Pedro Sánchez zvažuje kvůli manželce rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy