Pákistánská armáda bude podporovat Kašmířany, uvedl její šéf

Náčelník generálního štábu pákistánské armády Kamar Džavíd Badžva dnes prohlásil, že pákistánské ozbrojené složky pevně stojí za obyvateli Kašmíru a jsou připraveny zajít jakkoli daleko, aby je podpořily.

Badžva se tak podle agentury Reuters vyjádřil poté, co indická vláda v pondělí oznámila, že se rozhodla zrušit zvláštní autonomní status převážně muslimy obývaného severoindického státu Džammú a Kašmír. Pákistánský premiér Imran Chán v parlamentu prohlásil, že jeho vláda je připravena řešit věc v Radě bezpečnosti OSN.

OSN v souvislosti s vývojem v Kašmíru vyzvala k umírněnosti. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že vývoj v Kašmíru podrobně sleduje, a vyjádřilo obavy nad zprávami o zadržení některých kašmírských politiků. V domácím vězení je například bývalá premiérka státu Džammú a Kašmír Mehbúba Muftíová a expremiér státu Umar Abdulláh.

"Jsme znepokojeni zprávami o zadržování a vyzýváme k respektování osobních práv a k diskusi s lidmi z území, kterých se změny týkají," uvedla mluvčí americké diplomacie Morgan Ortagusová v prohlášení. "Apelujeme na všechny zúčastněné strany, aby udržely mír a stabilitu podél linie kontroly," dodala s poukazem na hranici Indie a Pákistánu.

Chán prohlásil, že jeho vláda zvažuje, že se obrátí na RB OSN. "Budeme proti tomu bojovat na jakémkoli fóru. Přemýšlíme, jak to předat Mezinárodnímu soudnímu dvoru OSN...Radě bezpečnosti OSN," prohlásil Chán před poslanci obou parlamentních komor.

Vládní Indickou lidovou stranu (BJP) indického premiéra Naréndry Módího obvinil z provozování rasistické politiky. "Ideologie BJP je rasistická a v Kašmíru se podle toho zachovali, porušili ústavu, rozhodnutí nejvyššího soudu i rezoluce OSN," řekl Chán.

Obvinil BJP, že její členové nepovažují občany Kašmíru za sobě rovné. "Pokusí se je zničit," tvrdil Chán. Podle něj to povede k masakrům, z nichž budou obviněni Pákistánci. Indie se podle premiéra snaží změnit demografické poměry v Kašmíru.

The Indian government:- Ordered tourists to leave Kashmir- Placed Muslim leadership in Kashmir under house arrest- Deployed 35,000 soldiers to #Kashmir- Internet and mobile phone service blocked

— Khaled Beydoun (@KhaledBeydoun) August 6, 2019

Region Kašmíru je rozdělen mezi Indii a Pákistán, které o něj od vyhlášení nezávislosti v roce 1947 svedly dvě ze svých tří válek.

Generální tajemník OSN António Guterres v pondělí vyzval Indii a Pákistán k umírněnosti. "S obavami sledujeme napjatou situaci v regionu. Rovněž máme zprávy o omezeních na indické straně Kašmíru a vyzýváme všechny strany ke zdrženlivosti," uvedl mluvčí OSN Stéphane Dujarric.

Pákistánské pozemní, vzdušné i námořní síly jsou v pohotovosti od minulého týdne, kdy se objevily zprávy, že Dillí do Kašmíru přesouvá vojenské posily. Chán v pondělí uvedl, že ukončení zvláštního autonomního statusu indického státu Džammú a Kašmír porušuje rezoluce OSN.

Pákistánské ministerstvo zahraničí rovněž v pondělí poslalo dopis OSN, v němž vyzývá k vyslání mise do Kašmíru. Parlament na dnešek svolal pákistánský prezident Árif Alví a očekává se přijetí rezoluce odsuzující zmíněný indický krok.

Generál Badžva po schůzce s vysokými vojenskými činiteli ve městě Rávalpindí dnes řekl, že "pákistánská armáda bude až do konce stát pevně při Kašmířanech v jejich spravedlivém boji". "Jsme připraveni v tomto ohledu splnit naše povinnosti a zajít přitom jakkoli daleko," dodal.

Související

Více souvisejících

Kašmír Pákistán Indie OSN

Aktuálně se děje

před 55 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Íránský prezident Raísí bude ve čtvrtek pohřben ve svém rodném městě

Stovky lidí se v úterý sešly ve městě Tabríz, hlavním městě íránské provincie Východní Ázerbájdžán, aby se zúčastnily pohřebního průvodu za prezidenta Ebráhima Raísího, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy