Jižní Korea vyzvala sever k jednání o denuklearizaci

Soul - Jihokorejský prezident Li Mjung-bak v sobotu vyzval severokorejské představitele k jednání o snížení zbraní a denuklearizaci Korejského poloostrova. Informuje o tom agentura Reuters.

V projevu k výročí osvobození Koreje od japonské nadvlády v roce 1945 Li svému severnímu sousedovi zdůraznil, že jaderné zbraně nebudou zárukou jeho bezpečnosti.

"Spolu s denuklearizací Korejského poloostrova musíme diskutovat také o redukci konvenčních zbraní," řekl jihokorejský prezident. "Naše vláda je připravená spolupracovat se severokorejskou kdykoliv, o jakékoliv záležitosti i na jakékoliv úrovni."

Li Mjung-bak zopakoval, že Soul je Pchjongjangu ochotný pomoci dostat se z izolace, pokud se vzdá svých jaderných zbraní. V takovém případě by inicioval mezinárodní program na pomoc severokorejské ekonomice a zvýšení životní úrovně.

Analytici předpokládají, že Severní Korea tuto nabídku odmítne a bude naopak požadovat zrušení každoročního vojenského cvičení Jižní Koreje se Spojenými státy, které začíná příští týden.

V roce 1953 uzavřela KLDR s Jižní Koreou příměří, které ukončilo tříletou korejskou válku. Příměří však nikdy nenahradila mírová dohoda a mezi oběma státy leží demilitarizované pásmo s nejpřísněji střeženou hranicí na světě.

Vztahy mezi Jižní Koreou a KLDR se zhoršily právě po zvolení současného jihokorejského prezidenta Li Mjung-baka v únoru 2008. Do země, která stojí na pokraji hladomoru, Soul zrušil pravidelné dodávky humanitární pomoci, další podporu podmínil tím, že Severní Korea ukončí svůj jaderný program.

Související

Více souvisejících

Jižní Korea Severní Korea (KLDR)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy