Čína: Osvobozujeme Tibeťany od otroctví, Obama by to měl jako černoch pochopit

Peking - Čína učinila krátce před návštěvou amerického prezidenta Baracka Obamy kontroverzní prohlášení: Tibeťany prý osvobozuje od nadvlády dalajlamů a otroctví stejně, jako to kdysi dělal Abraham Lincoln v USA. Obama by prý měl jako černoch postup Číňanů chápat, informuje v pátek deník China Daily.

"Obama v jednom projevu řekl, že bez Lincolnových snah by nemohl dosáhnout toho, čeho dosáhl," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang. "Je to černý prezident, a proto rozumí hnutí za zrušení otroctví a významu Lincolna," dodal.

Mluvčí dále přirovnal invazi Číny v Tibetu ke zrušení otroctví, o které se Abraham Lincoln v USA zasadil. Vpád do Tibetu Peking považuje za osvobození Tibeťanů od "nadvlády dalajlamů a středověkého otroctví".

"Doufáme proto, že prezident Obama dokáže lépe než jakýkoli jiný zahraniční státník porozumět čínskému postoji při ochraně národní suverenity a územní celistvosti," řekl mluvčí čínské diplomacie.

Toto prohlášení přišlo krátce před Obamovou návštěvou v Číně, kterou v rámci asijského turné zahájí v neděli.

Obama dal v říjnu najevo svou vstřícnost vůči Číně, když se vyhnul setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Podle zdrojů z Bílého domu by se měl americký prezident s dalajlamou setkat až po návštěvě Číny.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí k tomu dodal, že 90 procent Číňanů oslovených v internetovém průzkumu je proti tomu, aby se Obama s dalajlámou sešel. "Názor čínského lidu by neměl být vystaven ponížení," prohlásil Čchin.

Tibetský duchovní vůdce žije již 50 let v exilu – prakticky od doby, kdy jeho zemi pohltila Čína. Ta považuje dalajlamu za "separatistického mnicha".

Čína obsadila Tibet v roce 1951. Při povstání v tibetském hlavním městě Lhase proti čínské okupaci o osm let později zahynuly desetitisíce Tibeťanů.

Související

Tibetský duchovní vůdce Dalajláma Rozhovor

Povstání Tibeťanů proti čínské armádě vypuklo před 65 lety. Spustila jej fáma, uvádí odborník Kučera

Před 65 lety, 10. března 1959, vypuklo v tibetské Lhase rozsáhlé povstání. Přestože odpor místního obyvatelstva proti čínské nadvládě sílil již delší dobu, bezprostřední rozbuškou se stala fáma o chystaném zatčení tibetského duchovního vůdce Dalajlámy a jeho následný útěk, vysvětluje Ondřej Kučera v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Odborník na moderní čínské dějiny z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci také upozorňuje, že Tibet měl před čínskou anexí velice komplikované postavení a vnitřní uspořádání, nejednalo se však o otrokářský režim, jak bývá Pekingem podsouváno. Dále vysvětlil například to, jakou roli v eskalaci odporu v Tibetu sehrály Spojené státy, proč je obtížné určit počet obětí povstání a jaké mělo dopad na další vývoj Tibetu.
Jan Lipavský

Lipavský se podle Číny dopustil výtržnosti. Setkal se s Tibeťany

Mluvčí čínského velvyslanectví v Praze dnes vyzval Česko, aby se vyvarovalo dalších výtržností ve vztazích mezi oběma zeměmi a respektovalo závazek jedné Číny. Ambasáda tak reagovala na úterní schůzku ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se zástupci tibetské komunity v Indii. Šéf české diplomacie po něm uvedl, že na setkání není nic špatného a že jde o běžnou záležitost.

Více souvisejících

tibet Barack Obama

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Izraelská armáda

Otevřená válka mezi Izraelem a Hizballáhem zřejmě brzy propukne. Oproti Gaze bude úplně jiná

Bublina napětí na Blízkém východě může velice brzy prasknout a vypukne otevřená válka. Izrael provádí tvrdé útoky proti teroristickému uskupení Hizballáh, což výrazně poškozuje území jiného suverénního státu – Libanonu. Konflikt ani zdaleka nebude tak limitovaný, jako v případě války v Pásmu Gazy. Naopak, Hizballáh má dostatečné prostředky pro vedení táhlé a de facto mezistátní války s Izraelem.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Pavlovi se odchod Pirátů z vlády nelíbí

Prezident Petr Pavel se vyjádřil k aktuální situaci na české politické scéně, kde premiér Petr Fiala navrhl odvolání Ivana Bartoše, šéfa Pirátů, z funkce ministra pro místní rozvoj. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vláda ČR

Piráti v opozici znamenají peklo pro Fialovu vládu. Moci se už znova neujme

Vládní pětikoalici hrozí rozpad. Pokud Piráti vstoupí do opozice, bude pro premiéra Petra Fialu poslední rok působení učiněným peklem. Navíc současné vládní strany nemají mnoho šancí na vítězství ve sněmovních volbách, konajících se příští podzim. Dvě z nich, TOP09 a KDU-ČSL, se bez koalice SPOLU nacházejí v průzkumech pod pěti procenty.

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační foto

Policie obvinila muže, který s nožem vyhrožoval ve škole v Ostravě

Policie pokročila s vyšetřováním incidentu, který řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si tam přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Nyní si vyslechl obvinění. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Ivan Bartoš

Piráti: Stávající vláda končí. Byl to podraz, ODS chce vládnout s ANO, kmotři zůstanou kmotry

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše tím, že premiér Petr Fiala navrhl jeho odvolání z vlády, koalice Spolu zahájila cestu ke spolupráci s hnutím ANO. Fiala plánuje ke konci září navrhnout prezidentu Pavlovi Bartošovo odvolání z postu vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj kvůli neúspěchu v digitalizaci stavebního řízení. Od středy bude digitalizaci vést ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

před 6 hodinami

Test rakety Sarmat

Nelichotivá bilance Putinových „superzbraní“

Mediálním prostorem v uplynulém víkendu proletěla zprava, že na ruském kosmodromu Pleseck došlo k masivní explozi, jejíž příčnou mělo být selhání vojenské mezikontinentální balistické rakety RS-28 Sarmat. Pokud je tato hypotéza pravdivá, jedná se o další ukázku skutečného, tristního stavu „superzbraní“, kterými se chlubí ruský autoritářský vládce Vladimir Putin ve snaze šířit strach z vojenské síly své země.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Fiala

Fiala vyhodil Bartoše z vlády

Premiér Petr Fiala (ODS) plánuje navrhnout odvolání Ivana Bartoše, předsedy Pirátů, z funkcí vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok zdůvodnil tím, že podle něj Bartoš nezvládá efektivně řídit digitalizaci stavebního řízení. Od středy převezme tuto agendu tým pod vedením ministra dopravy Martina Kupky (ODS).

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Německé město se zbaví Hitlera jako čestného občana. Stojí za tím studentská iniciativa

Čtyři tisíce obcí kdysi učinilo Adolfa Hitlera čestným občanem a mnohé z nich mu titul dodnes neodebraly. Studenti ve městě Bad Honnef na západě Německa se nyní rozhodli jednat.

Zdroj: Tereza Marešová

Další zprávy