Mise nemožná: Loď uvízlá v Antarktidě hlásí problém, evakuace posádky odložena

Sydney - Záchrana posádky ruské výzkumné lodi Akademik Šokalskij v Antarktidě se podle ruských médií dál komplikuje. Čínský ledoborec Sněžný drak, který měl původně plavidlo vysvobodit z ledového zajetí, se sám dostal do problémů. Vrtulníková záchranná operace je tak ohrožena. Podle stanice BBC se uvažuje o tom, že na pomoc bude povolán silný americký ledoborec.

Evakuaci cestujících z ruské lodi, která na Štědrý den uvízla v Antarktidě, už řadu dní znesnadňuje nepříznivé počasí. Všech 74 cestujících a členů posádky tak zřejmě oslaví Nový rok na lodi, protože vrtulník z nedalekého čínského ledoborce Sněžný drak musí se záchranou počkat, až se počasí zlepší.

Podle zpráv ruských médií se dnes navíc do problémů dostal i sám čínský ledoborec, který měl původně ruskou vědeckou loď z nesnází vysvobodit. Čínskou loď podle agentury Interfax uvěznily kry, a ohrožena je proto i vrtulníková záchranná operace. Právě z paluby Sněžného draka měla totiž helikoptéra převážet posádku Akademika Šokalského na nedaleké australské plavidlo Aurora Australis.

Záchranáři podle televize BBC zvažují možnost povolat do záchranné operace další loď. Přispět na pomoc má údajně mohutný americký ledoborec Polar Star, který by měl po bezvýsledné akci čínské a australské lodi konečně ruské plavidlo vysvobodit z ledového zajetí.

Ruská posádka i po ukončení vrtulníkové operace na palubě Akademika Šokalského zůstane, aby vyčkala na přírodní uvolnění ledového pásu. To může nastat jen pouhou změnou větru, neboť nynější větry vanoucí z východu drží loď v ledovém sevření. Naopak západní větry by pomohly příkrov rozbít. Potíž ale podle mluvčího expedice Alvina Stona je, že nikdo neví, kdy by se vítr mohl otočit.

Ledoborce, které se v uplynulých dnech neúspěšně pokusily k Akademiku Šokalskému prorazit, se v nejbližších době nechystají pokus o záchranu zopakovat. Posádka Aurory Australis dnes oznámila, že pokud by se jejich plavidlo opět vydalo k ruské lodi, riskovalo by rovněž zamrznutí.

Češi v Antarktidě

Úplně první Čech, který se na ledový kontinent podíval, byl Václav Vojtěch. Do Antarktidy se dostal v roce 1929 jako člen americké vědecké expedice pod vedením legendárního Richarda Evelyna Byrda. Další Češi se pak v Antarktidě objevili až v roce 1957. Do roku 1970 jich pak v Antarktidě pracovalo 11, především na ruských a amerických stanicích. Josef Sekyra se pak v roce 1969 jako první Čech dostal i na jižní pól. Ve stejném období ale ukázala země i svou nelítostnou tvář. V roce 1960 při požáru na ruské stanici Mirnyj zahynul český meteorolog Oldřich Kostka. Jeho jméno dnes může každý najít na mapě Antarktidy. Byla po něm totiž pojmenována 1 570 metrů vysoká hora.

Současná česká stanice byla vybudována v letech 2005 a 2006. Prakticky celou rozloženou stanici – tedy přes 150 tun materiálu – na břeh ostrova dostal bez pomoci těžké vyloďovací techniky chilský ledoborec. Zajímavostí ale je, že po sobě Češi v Antarktidě prakticky nezanechávají stopu, píše CT24.

Stanice má totiž dokonalou tepelnou izolaci a vytápění je zabezpečeno vzduchotechnikou využívající solární ohřev vzduchu. Třetina z celkové spotřeby energie potom pochází z osmi větrných elektráren o celkovém výkonu 12 kilowattů a další třetinu stanice čerpá ze slunce. Zbytek zajišťují klasické dieselagregáty. Odpadky putují do spalovny komunálního odpadu. To, co spálit nelze, jednou za tři až čtyři roky odvážejí k likvidaci na palubě ledoborce do Jižní Ameriky.

Největším nepřítelem polárníků je počasí. "Počasí je na Antarktidě faktorem, který ovlivňuje úplně všechno," řekl český vědec Pavel Kapler. V době expedice denní teploty vystupují na hodnoty okolo 5 stupňů Celsia. Noční minima pak v létě sahají až k hodnotám -10 stupňů. Obvyklé jsou i četné srážky, většinou sněhové. Na jižní polokouli je orientace komplikovaná tím, že je tu zdánlivě otočený sever a jih, člověk má tedy pocit, že slunce po obloze jde v opačném směru, a to ho může zmást. A pozor si polárníci musí dát i na divoká zvířata.

Související

Více souvisejících

antarktida Loď Akademik Šokalskij

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy