Ledové peklo: Záchrana lodi v Antarktidě opět krachla, nervozita roste

Sydney - Evakuace cestujících z ruské lodi Akademik Šokalskij, uvězněné v Antarktidě mezi ledovými krami, musela být odložena. Zhoršující se počasí nedovolilo vzlet vrtulníku, oznámil dnes zpravodajský server BBC News s odvoláním na australské záchranáře.

V oblasti panuje deštivé a větrné počasí se špatnou viditelností. "Situace v Antarktidě zůstává beze změny. Za takových podmínek nemůže vrtulník vzlétnout. Prší, rychlost větru dosahuje 20-30 uzlů," uvedla australská námořní záchranná služba AMSA podle agentury ITAR-TASS. S ruskou lodí jsou záchranáři ve spojení, a tak se dozvěděli, že "na palubě jsou všichni živí a zdraví".

Na palubě ruské lodi je 74 lidí, z toho 22 členů ruské posádky. Cestující jsou převážně australští, novozélandští a britští vědci a turisté. Loď uvízla v ledu o Vánocích a ani několik pokusů o vyproštění nevedlo k úspěchu.

Čínský ledoborec Sněžný drak, který měl původně plavidlo vysvobodit z ledového zajetí, se mezitím sám dostal do problémů, nicméně podle Australanů zřejmě sám v ledu neuvízl. Australské úřady, které záchrannou operaci koordinují, by chtěly využít vrtulník, nalézající se na palubě čínského ledoborce, k evakuaci cestujících z ruské lodi."Navzdory situaci cestující z Akademika Šokalského uvítali Nový rok s humorem," napsala agentura AFP s tím, že o Silvestru zněla lodí hymna složená pro tuto příležitost. Sice opěvuje, jaká je to zábava pokoušet se o vědu v Antarktidě, ale v refrénu připouští, že "je fakt škoda, že tu pořád trčíme".

Akademika Šokalského postavily v roce 1982 pro sovětskou flotilu finské loděnice. Loď je sice pro plavbu v polárních oblastech uzpůsobena mimo jiné zesíleným trupem, klasický ledoborec to ale není.

Antarktický mořský led přibývá

Antarktický mořský led vykazuje dlouhodobý růst od doby, co bylo započato satelitní měření v roce 1979. Toto je pozorování, které bylo často citováno jako důkaz proti globálnímu oteplování. Jenže jen vzácně je vznesena následující otázka: proč antarktický mořský led přibývá? Nevyslovený předpoklad je, že kolem Antarktidy se musí ochlazovat. Tak tomu ale rozhodně není. Pravda je, že Jižní oceán se oteploval rychleji než zbytek světových oceánů. Globálně od 1955 do 1995 se oceány oteplovaly o 0.1 °C za dekádu. Naproti tomu se Jižní oceán oteploval o 0.17 °C za dekádu. Nejenže se jižní oceán otepluje, otepluje se rychleji než je světový trend, informuje skepticalscience.com.

Pokud se jižní oceán otepluje, proč antarktického mořského ledu přibývá? Je tu několik faktorů, které k tomu přispívají. Jeden je ozónová díra na Antarktidou. Díra v ozonové vrstvě nad Jižním pólem způsobila ochlazení ve stratosféře. To posiluje cyklonové větry, které krouží kolem antarktického kontinentu. Vítr posunuje mořský led okolo a tím vytváří oblasti otevřené vody známé jako polynie. Více těchto oblastí vede ke zvětšené produkci mořského ledu.

Dalším přispívajícím faktorem jsou změny v cirkulaci oceánu. Jižní oceán se skládá z vrstvy chladné vody blízko povrchu a vrstvy teplejší vody pod ní. Voda z teplejší vrstvy se zvedá nahoru k povrchu a tím taví mořský led. Ale jak se vzduch otepluje, zvyšují se dešťové a sněhové srážky. To snižuje salinitu povrchové vody, čímž se tato voda stane lehčí než slanější, teplejší voda pod ní. Vrstvy se stanou více odlišenými a méně se promíchávají Z hlubší teplejší vrstvy se pak dostává vzhůru méně tepla. Z toho důvodu roztaje méně mořského ledu.

Související

Ilustrační foto

Drama v Antarktidě nekončí, čínský ledoborec je v ledové pasti

Sydney - Čínský ledoborec Sněžný drak, který se v Antarktidě ve čtvrtek podílel na záchraně cestujících ze zamrzlé ruské lodi Akademik Šokalskij, sám v ledovém příkrovu podle všeho uvázl. Zatím podle australské námořní záchranné služby AMSA není jasné, zda se mu podaří vlastními silami z ledu vyprostit. Pokusit se o to chce v sobotu, napsala dnes agentura DPA.

Více souvisejících

Loď Akademik Šokalskij antarktida

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy