Jižní Korea varuje: KLDR se chystá ke čtvrtému jadernému testu

Soul - Jižní Korea zaznamenala zvýšenou aktivistu na severokorejské jaderné střelnici. Mohlo by to nasvědčovat, že se Pchjongjang chystá ke čtvrtému jadernému testu. Oznámilo to dnes jihokorejské ministerstvo obrany.

"Naše armáda zpozorovala zvýšení aktivity na jaderné střelnici Pchunggje," uvedl mluvčí ministerstva obrany podle agentury AFP. "Domníváme se, že Sever by mohl provést překvapivý jaderný test, anebo tvrdit, že jadernou zkoušku uskutečnil," dodal. Generální štáb podle mluvčího již zřídil zvláštní skupinu pro případ, že by Pchjongjang provedl podzemní test.

Americký prezident Barack Obama má v pátek přiletět do Soulu na dvoudenní návštěvu v rámci asijského turné. Tisk se domnívá, že Pchjongjang by se během této návštěvy mohl dopustit provokace.

Severokorejci provedli první podzemní jadernou zkoušku v roce 2006. Podle seizmologických údajů odhadli odborníci z Výzkumné služby amerického Kongresu sílu výbuchu na méně než 1 kt (Hirošima 15 kt, Nagasaki 22 kt). Při druhém testu roku 2009 byla síla výbuchu "pouhé" 2 kt, uvedly Armádní noviny.

Naposledy provedla KLDR test v únoru 2013. Tento podzemní jaderný test vyvolal v oblasti i ve světě nové napětí a bezpečnostní obavy. Rada bezpečnosti OSN reagovala na tuto zkoušku zpřísněním sankcí proti KLDR. Pchjongjang poté opakovaně pohrozil jaderným útokem proti Jižní Koreji a Spojeným státům. 

Všechny tři výbuchy pocházejí zřejmě z jaderného zařízení používajícího ke štěpení plutonium. Vědcům ze Severní Koreje se zatím pravděpodobně nepodařilo zkonstruovat jadernou bombu s uranem. Problémem plutonia je náročná a drahá výroba, jelikož musí být uměle získáno z uranu v jaderných reaktorech. 

Třetí zkouška taktéž zmenšila severokorejské zásoby plutonia. Podle zprávy Výzkumné služby amerického Kongresu má nyní KLDR k dispozici 30 až 50 kilogramů plutonia (vzhledem k nutnosti výrábět je v jaderných reaktorech) – dostatečné to množství pro výrobu čtyř až sedmi bomb. Síla takových zbraní by se ovšem pohybovala maximálně mezi dvěma a čtyřmi kilotunami, tedy 4–6x menší než výbuch v Hirošimě. Připomeňme si také, že první testy jaderných zbraní Indie a Pákistánu měly sílu 10 a 12 kt.

Čtvrtým testem Severní Korea hrozila na konci března.

Související

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Jaderné zbraně

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy