Co tají vláda? Virus MERS se šíří, lidé začali propadat panice

Džidda - Papírové roušky si lidé nasadili už u kontroly na letišti v Rijádu u letu do přímořské Džiddy. Právě tam v minulých dnech velmi rychle přibylo lidí nakažených nebezpečným koronavirem MERS. Po příletu do Džiddy pasažéři na letišti spatřili cizince s vyholenými hlavami mířícími v bílých poutnických šatech zjevně do Mekky. I oni se chránili rouškami, i když většina z nich nezapomněla na značkové brýle, píše agentura Reuters.

Na jedné sedačce se snažila matka nasadit ochrannou roušku malému chlapci. To vše jsou znaky obav, které zavládly v tomto rudomořském městě, kde se za měsíc počet nově nemocných zvýšil o 47 procent. Království v dubnu ohlásilo 91 nových případů a 73 z nich připadá na Džiddu, která je vstupním městem pro většinu z poutníků mířících do Mekky. Mnoho z nakažených jsou zdravotníci, kteří přišli do styku s pacienty.

Bývalá zdravotní sestra Lamjá Kazzázová, která žije v Džiddě mnoho let, řekla, že obavy mají všichni kolem ní, přátelé, sousedé i příbuzní. "Příbuzní drží děti doma, lidi se bojí chodit do nemocnic na vyšetření," tvrdí. Pětatřicetiletá Rúla potvrzuje, že se lidé bojí. "Strýc mého přítele zemřel dva dny po hospitalizaci. Nešla jsem na pohřeb, protože se bojím, že jsou možná nakažení virem. Všichni, kdo tam šli, měli roušky," sdělila.

Paniku šíří i sociální sítě, na nichž se tvrdí, že je mnoho nediagnostikovaných případů, že vláda informace tají a že se v některých nemocnicích nedodržují hygienická pravidla. Ministerstvo zdravotnictví to popřelo, úřady vyzývají, aby lidé nešířili neověřené informace.

Psali jsme:
Saúdská Arábie hlásí nové případy MERS, král odvolal ministra "Velbloudí" virus vyhubí lidstvo? Vědci uklidňují, ale...
 

Aby král zklidnil situaci, odvolal tento týden ministra zdravotnictví Abdalláha Rabíju a nahradil ho charismatičtějším dosavadním ministrem práce Ádilem Fakíhem, jehož první kroky v nové funkci vedly do nemocnice krále Fahda v Džiddě. Instituce byla tento týden nezvykle tichá, téměř všichni tam nosí roušku, na stěnách prázdných čekáren visí pokyny, jak se vyvarovat nákaze.

"Chápu tu paniku, protože jde o nemoc s vysokou úmrtností. Lidé onemocní chřipkou a do pěti šesti dní jsou na ventilátoru. I když pracujeme ve zdravotnictví, i my propadáme panice, protože vidíme, jak naši kolegové končí na jednotce intenzivní péče. Myslím ale, že se věci vyvíjejí dobrým směrem," řekl odborník na plicní choroby Nizár Fatajh. Podle něj se ministerstvo snaží informovat zdravotníky a izolovat nemocné.

Koronaviry jsou původně zvířecí infekce, která je například u prasat velmi obávaná. „Způsobuje těžké průjmy zvířatům a prakticky není jiná možnost, než zvířata utratit, ostatně ona často umírají sama. Žádná antibiotika tady nezabírají, protože nejde o bakterii, ale o virovou infekci, a na tu léky prakticky nejsou," říká pro server Vitalia.cz veterinární lékař Přemysl Novotný.

„Po dlouhou dobu představovaly koronaviry především veterinární problém, avšak v šedesátých letech byly popsány první koronaviry způsobující především onemocnění lidí, a to horních cest dýchacích, obecně kvalifikované jako „nemoci z nachlazení"," píše Státní zdravotní ústav ve své zprávě.

Nemoc se dá pro laika poznat jen stěží, začíná totiž jako obyčejné nachlazení s kašlem a ztíženým dýcháním. Objevit se může i průjem a horečka. Ovšem lékaři varují, že všichni, kteří se právě vrátili nebo vracejí z cest do rizikových zemí, by si na podobné příznaky měli dát pozor, a pokud je zpozorují, měli by navštívit lékaře a upozornit jej na to, kde pobývali.

Podle Martiny Havlíčkové ze Státního zdravotního ústavu se nákaza objevila zatím jen u lidí, kteří žijí nebo pobývali nějakou dobu v Kataru či v Saudské Arábii. Pokud se navíc ošetřujícímu lékaři nedaří najít u těchto lidí původce nákazy – tedy virus chřipky či jiné běžnější nemoci, která by nemoc dýchacích cest vysvětlila, je důvod k tomu navštívit infekční oddělení nemocnice. Lékaři, ale i pacienti, kteří mají podezření na tuto nemoc, mohou také kontaktovat Národní referenční laboratoř pro chřipku, která sídlí ve Státním zdravotním ústavu.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Covid-19 má být zařazen mezi biologická rizika při práci, návrh projedná vláda

Návrh nařízení o ochraně zdraví při práci, který v pondělí projedná vláda, zařazuje koronaviry SARS, MERS a nový typ SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 mezi biologická rizika při práci. Dosud s nimi česká legislativa nepočítala, navrhované nařízení je uvedením českých regulací do souladu se směrnicí Evropského parlamentu.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nový koronavirus není z laboratoře. Podle WHO má zvířecí původ

Všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem koronaviru SARS-CoV-2 jsou netopýři z Číny. Na tiskové konferenci to dnes podle agentury Reuters řekla mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO). Důkazy podle ní nenaznačují, že by byl virus uměle upraven nebo dokonce vyroben v laboratoři.

Více souvisejících

MERS Saúdská Arábie nemoci

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 6 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 12 hodinami

Biden pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu

Americký prezident Joe Biden v neděli vyzval k okamžitému příměří v Gaze a uvedl, že pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu. Informaci přinesla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy