Dohoda s Íránem? Svět udělal historickou chybu, varuje Izrael. Německo větří zisky a Obama ji hájí

Tel Aviv/Berlín - Po zdlouhavých jednáních bylo dnes dosaženo konečné dohody mezi velmocemi a Íránem o jaderném programu. Zlostně reaguje Izrael. Reakce jsou značné odlišné. Premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že židovský stát není vázán smlouvou s Íránem, protože se ho Teherán snaží zničit. Naopak Německo už vidí příležitost pro export.

"Tato dohoda vkládá do íránského teroristického režimu naděje, že se změní a zároveň dělá vše pro to, aby se neměnil," tvrdí Netanjahu. Varoval, že po uzavření dohody s Teheránem se svět stává "daleko nebezpečnějším". Opakuje se podle něho chyba, jaká se dříve stala v případě smlouvy se Severní Koreou.

Zástupci USA, Británie, Francie, Ruska, Číny a Německa jednali s Íránem o současné dohodě celkem asi 21 měsíců. Spory ohledně íránského jaderného programu po dvanáct let komplikovaly mezinárodní vztahy. Západ podezříval Teherán, že se snaží vyvinout jadernou zbraň.

Vývoz z Německa by mohl vzrůst na čtyřnásobek

Odhadují to německá průmyslová sdružení. Německo má největší ekonomiku v Evropské unii a závisí na ní i mnoho firem v České republice.

"Velké příležitosti pro německé výrobce strojů a zařízení skýtá především modernizace ropného odvětví," uvedl dnes podle agentury Reuters šéf Svazu německého průmyslu (BDI) Ulrich Grillo.

Export z Německa do Íránu by podle jeho odhadů mohl stoupnout ve střednědobém výhledu na více než deset miliard eur (téměř 271 miliard Kč) z loňských 2,4 miliardy eur (65 miliard Kč). Prospěch by prý v této souvislosti mohl mít automobilový a chemický průmysl, sektor obnovitelných energií či zdravotní péče.

Podle Volkera Treiera, který v Německé průmyslové a obchodní komoře (DIHK) šéfuje oddělení exportu, by se objem německého exportu do Íránu mohl zdvojnásobit na zhruba pět miliard eur během pouhých dvou let, nikoli pěti let, jak předpokládal ještě v únoru.

Obama blahopřál evropským státníkům ke smlouvě s Íránem

Americký prezident Barack Obama dnes telefonicky pochválil hlavní evropské státníky za dohodu s Íránem, která je podle Bílého domu "historickým řešením," jež spolehlivě Teheránu zablokuje jakoukoli cestu k jaderné zbrani. Komplikovanější rozhovor vedl americký prezident z izraelským premiérem Benjaminem Netanjahujem, který dnes smlouvu s Íránem označil za "šokující historickou chybu".

K diplomatickému úspěchu americký prezident telefonicky poblahopřál německé kancléřce Angele Merkelové, francouzskému prezidentu Françoisi Hollandeovi, britskému ministerskému předsedovi Davidu Cameronovi a šéfce evropské diplomacie Federice Mogheriniové, uvedla tisková služba Bílého domu.

"Státníci se shodli v názoru, že smlouva je historickým řešením, které spolehlivě uzavře Íránu cestu k vývoji jaderných zbraní," uvedl mluvčí amerického prezidenta.

V rozhovoru s Netanjahuem Obama prohlásil, že smlouva s Teheránem nijak neoslabí znepokojení, jež v USA vyvolává íránská podpora teroristů a hrozby vůči židovskému státu. Zajistit, aby Írán neměl ve výzbroji atomovou bombu, je ale jak v zájmu USA, tak i Izraele, řekl americký prezident.

Netanjahu dnes na tiskové konferenci v Tel Avivu prohlásil, že Izrael není vázán jadernou smlouvou s Íránem, protože Teherán se židovský stát nadále snaží zničit. Izraelský premiér varoval, že po uzavření dohody s Teheránem se svět stává "daleko nebezpečnějším".

Co říká dohoda s Íránem

Írán o dvě třetiny sníží počet svých centrifug na obohacování uranu v příštích deseti letech. Přestane používat své podzemní středisko na obohacování uranu v Komu.

Íránské zásoby nízko obohaceného uranu se sníží na 300 kilogramů, obohacení uranu nepřesáhne 3,67 procenta. Snížení nynějšího množství dosáhne Teherán prodejem nadbytečných zásob, zeslabením stupně obohacení uranu, anebo výměnou obohaceného uranu s jinými zeměmi za neobohacený uran.

Írán umožní inspektorům OSN provádět inspekce svých zařízení, a to včetně vojenských, v případě, že inspektoři budou mít důvod předpokládat, že v nich dochází k nedeklarované jaderné aktivitě.

Jakmile Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ověří, že Írán přijal kroky k omezení svého jaderného programu, budou zrušeny sankce OSN, USA a Evropské unie. Omezení obchodu s konvenčními zbraněmi potrvá ještě nejméně pět let, a osm let v případě balistické raketové technologie.

Pokud se objeví podezření, že Írán neplní své závazky, pokusí se spor vyřešit během 30 dní společná komise. Pokud její úsilí selže, pak to ohlásí Radě bezpečnosti OSN, která bude hlasovat o tom, zda nadále pokračovat v režimu zmírněných či odvolaných sankcí. Veto kteréhokoli stálého člena RB OSN bude znamenat znovuzavedení sankcí. Celý tento proces potrvá 65 dní

Související

Více souvisejících

Írán Izrael Německo

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy