Hizballáh si věří: Írán stojí za námi i po uzavření jaderné dohody

Bejrút - Libanonský Hizballáh je přesvědčen, že dohoda o íránském jaderném programu ze 14. července nic nemění na jeho spojenectví s Teheránem.

Dohoda s Íránem blokuje přístup Teheránu k vývoji jaderných zbraní výměnou za zrušení mezinárodních hospodářských sankcí. Uzavřena byla po mnohaletém úsilí vyjednávačů z USA, Británie, Francie, Ruska, Německa, Číny, Íránu a EU. Dosažení dohody vyvolalo široký mezinárodní souhlas. Dokument ale tvrdě kritizoval Izrael a nelíbí se ani Saúdské Arábii.

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh dnes vyjádřil jistotu, že Teherán zmate kritiky říkající, že by měl ukončit podporu poskytovanou Hizballáhu. "Máme v to pevnou důvěru a absolutní jistotu," řekl.

Americké sankce proti třem vojenským vůdcům Hizballáhu, které Washington obviňuje ze zapojení do operací v Sýrii, nebudou mít žádný dopad na hnutí Hizballáh, prohlásil Nasralláh.

Sankce vztahující se také na obchodníka z Libanonu, který podle USA obstarával pro Hizballáh zbraně a dopravoval je do Sýrie, byly přijaty až po uzavření jaderné dohody s Íránem. To spolu s faktem, že USA nadále označují Hizballáh za teroristickou organizaci, podle Nasralláha dokazuje, že se americká politika vůči Hizballáhu nezměnila.

Hizballáh je hrdý na finanční podporu od Teheránu, která umožňuje hnutí čelit politice Izraele a USA v regionu, řekl dále Nasralláh.  Pomoc ze strany Hizballáhu je také klíčová pro syrského prezidenta Bašára Asada.

Související

Více souvisejících

Hizballáh Írán USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy