Vojenská policie rozšíří své působení v Afghánistánu, vyšle dalších 8 vojáků

Praha – Do konce měsíce by měla česká Vojenská policie (VP) posílit svou přítomnost v Afghánistánu. Aktuálně v zemi působí dva vojenští policisté, nově by jich mohlo vyjet dalších osm.

Do budoucna by VP mohla podle svého náčelníka Pavla Kříže ročně vyslat na zahraniční mise 30 až 40 vojáků. Jako ideální vidí vysílání 15 až 20 vojenských policistů do misí typu Afghánistán nebo Mali.

Dosud měla Vojenská policie v Afghánistánu dva své členy, kteří měli na starosti především vyšetřování přestupků nebo případně i trestných činů. Nově by jich mělo být v zemi osm. Dva z nich by se i nadále specializovali na odhalování a dokumentaci trestné činnosti či přestupků. Zbytek se pak bude specializovat na policejní ochranu lidí i některých objektů.

Hlídat by tak mohli třeba návštěvy, které z Česka na vojenské základny v Afghánistánu přiletí, ale i třeba velitele úkolového uskupení nebo vojáky, kteří vyjíždí ze základny na jednání nebo nákupy. „Vojenští policisté jsou na tyto úkoly velmi dobře vycvičeni," řekl Kříž.

V blízké budoucnosti chce VP kvůli bezpečnostní situaci přijmout asi šedesátku nových vojáků.

Související

Senát ČR

Senát podle očekávání schválil misi vojenských policistů na Ukrajinu

Senát podle očekávání schválil misi až 15 českých vojenských policistů, kteří se mají podílet na vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině v důsledku ruské agrese. Souhlasil dnes rovněž s vysláním dvou desítek armádních instruktorů do afrického Nigeru. Vyslání je podmíněno ještě souhlasem Sněmovny, která by o vládním návrhu měla rozhodovat nejdříve příští týden.

Více souvisejících

Vojenská policie Afghanistán

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 9 hodinami

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy