V Libanonu unesli Kaddáfího syna. Už byl vysvobozen

Bejrút - Libanonská policie dnes v noci osvobodila uneseného syna bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Informaci o únosu Hannibala Kaddáfího, k němuž došlo v Libanonu, dnes zveřejnila libanonská média. Pár hodin nato agentura AFP s odvoláním na nejmenované bezpečnostní zdroje oznámila, že Libyjec je už volný a policie ho vyslýchá. Za únosem prý stála blíže neupřesněná ozbrojená skupina. Ta údajně požadovala informace o osudu libanonského šíitského duchovního vůdce Músy Sadra, který zmizel na konci 70. let v Libyi.

Pátý z Kaddáfího synů se objevil na videozáznamu, který odvysílala libanonská televize. Vyzýval na něm všechny ke zveřejnění jakýchkoli informací o Sadrovi.

Agentura AP napsala, že Hannibal na záběrech vypadal, že byl zbit, u očí měl krevní podlitiny. Na záznamu ale říkal, že se mu daří dobře a je v pořádku.

Músá Sadr patřil k nejznámějším šíitským duchovním 20. století. Zmizel během své návštěvy Libye v roce 1978, kam přijel na oficiální pozvání v doprovodu své pravé ruky šajcha Muhammada Jakúba a novináře Abbáse Badraddína. Naposledy byli všichni tři spatřeni 31. srpna.

Tripolis vždy tvrdil, že imám odcestoval z Libye do Itálie. Ta však trvala na tom, že Sadr nikdy nevstoupil na italské území. V roce 2004 Řím ale předal Libanonu imámův pas nalezený údajně v Itálii. V roce 2011 pak nicméně jeden z libyjských představitelů uvedl, že duchovní byl v Libyi zavražděn a pohřben.

Kaddáfího syn, který má za manželku Libanonku, byl v minulosti známý svými násilnickými incidenty v Evropě. V roce 2001 zaútočil na tři italské policisty, v roce 2004 byl krátce zatčen v Paříži za velmi rychlou jízdu v protisměru, v roce 2005 byl pařížským soudem odsouzen na čtyři měsíce podmíněně za zbití své těhotné přítelkyně a v červenci 2008 byl krátce zatčen v Ženevě kvůli údajnému fyzickému týrání služebnictva, což vyprovokovalo vážnou roztržku mezi Libyí a Švýcarskem.

Muammar Kaddáfí byl 20. října 2011 zabit v libyjské Syrtě. Během revolučních událostí v zemi zemřeli i další z jeho rodinných příslušníků, ostatní uprchli ze země. Nejstarší syn Muhammad nyní žije v Ománu, kde získal politický azyl. Druhorozený Sajf Islám byl letos v Libyi v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti za válečné zločiny, které spáchal během revoluce. Soudu se neúčastnil a vypovídal jen prostřednictvím videokonference, zadržuje ho bývalá skupina rebelů ve městě Zintán a odmítá ho propustit.

Třetí syn Saadí, který býval kdysi aktivním fotbalistou, uprchl v revolučním roce 2011 do Nigeru. Ten ho ale loni vydal Libyi, kde čelí obvinění za podíl na represích proti opozici a za zabití trenéra tripoliského fotbalového klubu v roce 2005. Další syn Mutasim byl usmrcen spolu se svým otcem 20. října 2011. Kaddáfího jediná dcera Ajša nyní s rodinou rovněž žije v Ománu. Šestý syn Sajf Arab zahynul 30. dubna 2011 při náletu NATO na centrum Tripolisu a sedmý a nejmladší syn Chámis byl zabit rovněž v tomto roce 28. srpna při náletu NATO asi 80 kilometrů od libyjské metropole.

Související

Sarkozy, Nicolas

Sarkozy před soudem. Historický proces s exprezidentem se zkomplikoval hned na začátku

U pařížského soudu dnes začal proces s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, který čelí obžalobě z korupce. Konzervativní prezident z let 2007 až 2012 se podle francouzských médií osobně objevil před soudem. Soudní řízení však bylo pozastaveno kvůli žádosti spoluobžalovaného bývalého soudce kasačního soudu Gilberta Aziberta o odročení kvůli jeho zdravotnímu stavu. Soud si vyžádal zdravotní posudek a řízení má pokračovat ve čtvrtek.

Více souvisejících

Muammar Kaddáfí Hannibal Kaddáfí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy