USA i EU ruší sankce vůči Íránu, splnil podmínky jaderné dohody

Teherán - Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) došla k závěru, že byly splněny veškeré požadavky loňské jaderné dohody. USA a EU proto ruší sankce vůči Íránu. Izrael má ale stále obavy, že se Teherán pokusí vyvinout jadernou zbraň.

Írán dohodu o omezení svého jaderného programu uzavřel loni v červenci se šesti velmocemi (Francie, Británie, USA, Rusko, Čína a Německo). Zavázal se k vyřazení části centrifug na obohacování uranu, k vyvezení většiny už obohaceného uranu, k přestavbě některých svých zařízení na výzkumná pracoviště a k přestavbě těžkovodního reaktoru v Aráku. Írán po uvolnění sankcí mimo jiné získá přístup ke 100 miliardám dolarů z ropných příjmů, které jsou blokovány v bankách v zahraničí.

Šéf MAAE Jukija Amano dnešek označil za "důležitý den pro mezinárodní společenství". Jak dodal, inspektoři agentury přímo na místě v Íránu prověřili, že země splnila vše, co po ní bylo požadováno.

Zdroj: YouTube

Bezprostředně poté, co americký ministr oznámil zrušení sankcí, podepsal prezident Barack Obama příslušná nařízení, která sankce definitivně ukončí. "Dnes jsou díky krokům učiněným od loňského července Spojené státy, naši spojenci na Blízkém východě a v celém světě ve větším bezpečí, protože hrozba jaderné zbraně je menší," řekl Kerry ve Vídni.

"Jaderná dohoda dnes přinesla své ovoce," uvedl na twitteru íránský prezident Hasan Rúhání, který zároveň pochválil Íránce za to, jakou prokázali při zdlouhavých jednáních trpělivost.

Podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda se nyní Blízký východ a celý svět stanou bezpečnějším místem. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier ve svém oficiálním prohlášení označil dohodu za "historický úspěch diplomacie". Také podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna je naplnění závazků jaderné dohody důležitým milníkem.

Zástupci Izraele nicméně vyjádřili přesvědčení, že Teherán se bude navzdory dohodě i dál pokoušet vyvinout jadernou zbraň.

Související

Více souvisejících

Írán USA (Spojené státy americké) EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy