Při ofenzivě v Halabu prý zahynulo od začátku února 500 lidí, obyvatelé trpí nedostatkem jídla a voy

Damašek/Ženeva – Nejméně 500 životů si už vyžádaly nové boje v provincii Halab, který vypukly na začátku února. Ofenziva na severozápadě Sýrie trvá již od začátku února. Syrští vojáci se za pomoci ruských leteckých úderů, Íránu a libanonského Hizballáhu snaží dobýt město Halab, který má zčásti v rukou opozice.

Na obou stranách zemřelo nejméně pět stovek lidí, tvrdí to opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Londýna. Mezi oběťmi je nejméně 100 civilistů, dodala SOHR. Jak poznamenala agentura Reuters, tyto informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) dnes v Ženevě uvedl, že před boji z domovů uteklo až 50.000 lidí. Přerušení zásobovacích tras z Turecka způsobilo podle něj akutní nedostatek potravin. K uprchlíkům se organizace snaží nyní dostat kromě jídla a vody i zdravotnickou pomoc.

OSN už v úterý vznesla obavy o osud lidí v Halabu, protože tam hrozí nedostatek potravin statisícům obyvatel. Mnoho Syřanů prchá k turecké hranici, ale Turecko, které má na svém území přes dva miliony syrských uprchlíků nechává přechod většinou uzavřený.

„Teploty jsou extrémně nízké. Vyhnaní lidé se pokoušejí přežít bez ochrany, vody a potravy za velmi nebezpečných podmínek," uvedla vedoucí syrské pomoci MVČK Marianne Grasserová. V uplynulých dnech se prý jídlo podařilo doručit 10.000 rodin, které se zdržují převážně na severu provincie.

Obyvatelé samotného města Halabu jsou podle Grasserové ale odříznuti od pravidelných dodávek pitné vody, a odkázáni jsou tak jen na zhruba sto zdrojů pitné vody, které dal k dispozici Červený kříž.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Pokud Kurdové uspořádají volby, zaútočíme na Sýrii

Turecko bez váhání provede ofenzívu v severní Sýrii, pokud kurdské skupiny, které Ankara obviňuje z napojení na zakázané kurdské militanty, budou pokračovat v plánech na uspořádání komunálních voleb v regionu. Uvedl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle zprávy agentury AP.
Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Více souvisejících

Sýrie OSN Červený kříž

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj přirovnal Putina k Hitlerovi

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pátek odmítl podmínky ruského prezidenta Vladimira Putina pro okamžité příměří a zahájení jednání o ukončení války na Ukrajině. Tyto podmínky označil za ultimáta a přirovnal Putinovy návrhy k politice nacistického vůdce Adolfa Hitlera, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

včera

Návštěva Jense Stoltenberga u Zelenského v Kyjevě (29. dubna 2024).

Stoltenberg se vysmál Putinovu návrhu na mír. Podle Kyjeva je absurdní

Ukrajina označila podmínky pro ukončení války, které v pátek představil ruský prezident Vladimir Putin, za absurdní. Podle Ukrajiny se Putin snaží zavádět mezinárodní společenství a oslabovat skutečné diplomatické úsilí zaměřené na dosažení míru, uvedl server Ukrajinska pravda.

včera

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

včera

včera

včera

včera

Soukup přišel o TV Barrandov. Valná hromada ho odvolala z představenstva

Podnikatel Jan Čermák nahradil Jaromíra Soukupa v jednočlenném představenstvu společnosti Barrandov Televizní Studio, jak rozhodla před měsícem valná hromada firmy. Tato změna byla dnes oficiálně zapsána ve Sbírce listin. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy