Na JV Turecka explodovala bomba, tři mrtví vojáci. Země je ve stavu pohotovosti

Ankara - Na jihovýchodě Turecka ve městě Nusaybin u syrských hranic došlo k bombovému útoku, zahynuli tři turečtí vojáci. V regionu dnes panují velmi přísná bezpečnostní opatření kvůli oslavám kurdského nového roku (Newroz)

Ve městě Nusaybin už několik měsíců dochází ke střetům mezi armádou a bojovníky ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK).

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes řekl, že země čelí "nejhorší sérii teroristických činů ve své historii" a slíbil rozhodně zasáhnout jak proti IS, tak proti kurdským separatistům.

Sobotní sebevražedný útok v centru Istanbulu, při němž zemřeli čtyři lidé a sám pachatel, spáchal příslušník Islámského státu (IS). K atentátu spáchanému 13. března v Ankaře, kde zemřelo 37 lidí, se přihlásila skupina Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK).

Turecko je nyní ve stavu pohotovosti i kvůli dvěma nedávným sebevražedným útokům v Ankaře a Istanbulu. Policie v souvislosti s nimi pátrá po třech členech IS, kteří podle ní mají v úmyslu spáchat další útoky.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  
Turecká armáda (Turkish Army)

Turecké letectvo zaútočilo na severu Iráku

Turecké letectvo v pondělí provedlo údery na severu Iráku, při kterých bylo zničeno 21 cílů patřících Straně kurdských pracujících (PKK), organizaci, kterou Ankara označuje za teroristickou. 

Více souvisejících

Turecko Teroristické útoky v Turecku Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy