Zaorálek jednal s Rivlinem: Česko a Izrael plánují hlubší spolupráci

Jeruzalém – Premiér Lubomír Zaorálek je na návštěvě Izraele. Při té příležitosti jedná o prohloubení hospodářské spolupráce nebo školení českých lékařů. Řeč však přišla také na situaci v okolních zemích, především v Sýrii, odkud kvůli válce uprchlo několik milionů obyvatel, mimo jiné do Turecka, Jordánska a Libanonu. 

Zaorálek prohlásil, že Česko má zájem o prohloubení hospodářské spolupráce s Izraelem, zájem má například o železniční zakázky v Izraeli, nákup radaru či školení českých lékařů. Uvedl to na dnešním setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem

Zároveň řekl, že součástí jeho návštěvy je i příprava společného zasedání izraelské a české vlády, které by se mělo uskutečnit letos v květnu v Praze.Šéf české diplomacie se sešel také s premiérem Benjaminem Netanjahuem, se kterým hovořil o izraelsko-palestinských vztazích. Šéf izraelské vlády přitom vyjádřil ochotu sejít se prakticky kdykoli s šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem.

Prezident Rivlin věří v dohodu s Palestinci. Oceňuje naši objektivitu ve vztahu k Izraeli a Palestincům. pic.twitter.com/e6jxWgxuA7

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 4. dubna 2016

Česko má podle Zaorálka zájem podílet se na tamních projektech v energetickém sektoru, infrastruktuře, na výstavbě železničního spojení, ve stavebnictví. „Rádi bychom využili i některé vaše léčebné postupy. Uvažujeme, že požádáme Izrael o školení pro naše lékaře," řekl šéf české diplomacie. Zmínil také, že jedním z možných odvětví spolupráce je pěstování léčebného konopí. Samopěstitelství je v Izraeli pro pacienty povoleno od roku 1991.

Prezident Rivlin v úvodu připomněl, že kořeny jeho rodu jsou i v nynější České republice. Ocenil vzájemné diplomatické vztahy a řekl, že od přátel je důležité a dobré kritiku přijímat, protože názory spřátelené země, jakou Česko je, společné vztahy posunují dále. Česko je těsným spojencem Izraele, zaujímá však kritický postoj k jeho osadnické politice či k likvidaci některých staveb na palestinském území, z nichž některé byly postaveny i za přispění peněz EU.

Politici mluvili také o situaci v okolních zemích, především v Sýrii. K soužití s Palestinci Rivlin řekl, že Židé se vrátili zpět do země svých předků, což musejí Palestinci uznat. Židé naopak podle něj musejí pochopit, že Palestinci v regionu žijí a že se zde narodili. Rivlin zastává řešení jednoho státu, který bude pro Izraelce a Palestince společný. Tématem byl i turistický ruch. Počet turistů, kteří přicházejí z Izraele do Prahy podle Zaorálka roste.

Zaorálek se už sešel také s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Izraelský premiér se při setkání se Zaorálkem zmínil mimo jiné o možnosti setkání s prezidentem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, který k jednání Netanjahua vyzval v pátek.

„Slyšel jsem Abbáse v televizi, že kdybych ho pozval, tak přijede. Dnes ráno jsem řekl americké kongresové delegaci, že ho opět zvu. Zruším svůj program na tento týden. Může přijet jakýkoli den, budu zde," řekl Netanjahu s tím, že jeho dveře jsou pro diskuse vždy otevřené.

Jedním z klíčových bodů návštěvy Zaorálka v Izraeli je příprava mezivládního zasedání. S izraelskými ministry a premiérem Netanjahuem by se mělo uskutečnit 19. května v Praze.

V kratkem case bude mit CR v Izraeli vedle diplomatky pro vedu,vyzkum a inovace i diplomata pro kybernetickou bezpecnost.

— Lubomír Zaorálek (@ZaoralekL) 4. dubna 2016

Po březnových teroristických útocích v Bruselu je podle Zaorálka evidentní, že zájem bude nyní i o bezpečnostní zkušenosti Izraele. "Práce jejich služeb a celý způsob, jakým si dokážou obstarat informace, to je něco, co bychom potřebovali," řekl s tím, že spolupráce ministerstev obrany je velmi aktivní. Důležitá je podle něj i spolupráce se Severoatlantickou alianci, neboť Izrael je důležitý partner, který má nejen dobré informace, ale i dovednosti.

„V krátkém čase bude mít ČR v Izraeli vedle diplomatky pro vědu, výzkum a inovace i diplomata pro kybernetickou bezpečnost," dodal Zaorálek na Twitteru.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Izrael Reuven Rivlin (izraelský prezident)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Osm zraněných, desítky poškozených budov. Na ukrajinské frontě v noci opět útočila letadla i drony

Ukrajinské systémy protivzdušné obrany zničily 17 z 20 útočných dronů, které Rusko nasadilo na ukrajinské území. Informovala o tom agentura Reuters. Drony byly zničeny nad oděským regionem na jihu Ukrajiny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy