Teherán od USA žádá otevření přístupu na globální finanční trhy, Mogheriniová slíbila pomoc

Teherán - Světové mocnosti letos v lednu zrušily většinu protiíránských sankcí výměnou za omezení íránského jaderného programu. Některé americké sankce ale zůstaly v platnosti.   USA teď proto podle Teheránu musejí zajistit, aby byly protiíránské překážky v bankovním sektoru odstraněny.

Írán podepsal jadernou dohodu, aby si zajistil přístup na globální finanční trhy. USA teď proto musejí zajistit, aby byly protiíránské překážky v bankovním sektoru odstraněny. Prohlásil to dnes v Teheránu íránský ministr zahraničí Džavád Zaríf na společné tiskové konferenci se šéfkou evropské diplomacie Federikou Mogheriniovou.

Teherán a Evropská unie podle něj vyvinou tlak na Spojené státy, aby usnadnily spolupráci bank s Íránem. „Je důležité, aby druhá strana, zejména USA, splnila své závazky nikoli jen na papíře, ale i ve skutečnosti. Překážky v bankovním sektoru je třeba odstranit," řekl íránský ministr. Zaríf a Mogheriniová ve společném prohlášení uvedli, že Írán a EU rozšíří hospodářské styky a budou "podporovat bankovní spolupráci".

Americké banky například nesmějí přímo ani nepřímo spolupracovat s Íránem, který Washington nadále označuje za stát podporující terorismus. To odrazuje i evropské banky, které se pro případ kontaktů s Teheránem obávají právních problémů ze strany USA.

Mogheriniová na tiskové konferenci vyzvala Írán k trpělivosti. Tři měsíce, které uplynuly od začátku platnosti jaderné smlouvy, nejsou podle ní ničím ve srovnání s dvanácti lety, po které trvalo vyjednávání.„Nemůžeme nikoho nutit, ale děláme všechno pro to, abychom banky povzbudili," konstatovala.

Mogheriniová oznámila, že Teherán navštíví styčný tým EU, který v íránské metropoli připraví plánované otevření evropské diplomatické mise. Tento krok ocenil i Zaríf.

Související

Více souvisejících

Írán Federica Mogherini USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 52 minutami

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

německá policie v akci

Člen AfD pokousal na sjezdu demonstranta

Německá policie vyšetřuje incident, ke kterému došlo v sobotu ve městě Essen, kde delegát pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD) pokousal demonstranta do nohy s tím, že jednal v sebeobraně. Uvedl to deník Bild.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

„Neexistuje místo, které ho nepociťuje“. Expert pro EZ vysvětlil, jak Čína prosazuje svůj vliv

Čínský vliv ve světě dlouhodobě narůstá. Peking je hlavním partnerem pro 120 zemí světa a nabízí jim alternativu pro Západ – podle experta osloveného serverem EuroZprávy.cz těží hlavně z toho, že „není jeho součástí“. Programový ředitel Středoevropského institutu asijských studií (CEIAS) a odborný asistent na Univerzitě Palackého v Olomouci Richard Turcsányi pro EuroZprávy.cz přiblížil, že čínská ekonomika vůbec nepřestala růst – jak se občas vedou dohady. Zároveň ale není jisté, zda vůbec někdy dožene Spojené státy. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Česko by do roka mělo mít nového velvyslance v Rusku, naznačil Pavel

Česko by nejpozději za rok mělo mít nového velvyslance v Rusku, naznačil prezident Petr Pavel v nedělním vydání Otázek Václava Moravce na ČT. Příslušný proces už byl podle hlavy státu zahájen. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy