Při náletech na Rakku byla zasažena vodárna. Boje zuří v Halabu, IS vyhnán z Manbidže

Damašek - Při náletech na město Rakka, které je centrem Islámského státu, byla zasažena vodárna. Boje pokračují v severosyrském Halabu, Islámský stát ztratil město Manbidž.

V syrském městě Rakka byla přerušena dodávka vody a tento týden tam v bojích přišlo o život 20 civilistů.

Arabské a kurdské síly, podporované koalicí v čele s USA, získaly plnou kontrolu nad severosyrským městem Manbidž. Zbývající bojovníci radikální organizace Islámský stát (IS) město opustili, řekl agentuře Reuters mluvčí Demokratických sil Sýrie (SDF), které o Manbidž s Islámským státem v posledních měsících bojovaly. Koaliční oddíly rovněž osvobodily více než 2000 civilistů, které džihádisté při ústupu z města unesli, uvedl mluvčí.

"Demokratické síly Sýrie nyní město čistí poté, co zbývající skupina radikálů, která se ve městě ukrývala, odešla," sdělil mluvčí SDF Šarfán Darvíš.

Manbidž leží u turecké hranice a vede jím trasa, kterou IS využíval pro zásobování svých jednotek v dalších částech Sýrie. Boje o Manbidž začaly v květnu.

Boje pokračují i v Halabu, ačkoli tam ruská armáda, bojující na straně Damašku, vyhlásila každodenní tříhodinové příměří. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v rozhovoru s listem Frankfurter Allgemeine Zeitung ruskou nabídku příměří kritizoval jako nepřijatelné řešení. "Humanitární přístup nemůže být pod kontrolou výlučně jednoho účastníka konfliktu," řekl.

OSN je připravena pomoci civilistům, kteří v obklíčeném Halabu uvázli, ale žádá, aby bojující strany každý týden přerušily boje na 48 hodin a umožnily bezpečné průjezdy konvojů.

Saúdskoarabská agentura SPA dnes oznámila že v Libanonu byly zadrženy tři občanky Saúdské Arábie a sedm jejich dětí. Skupina se chtěla připojit k bojům v Sýrii, upozornil na ni manžel jedné z žen. Rijád stojí v konfliktu na straně těch, kdo bojují proti Damašku, a snaží se zabránit občanům Saúdské Arábie, aby se připojovali k IS.

Agentura AP případ označila za vzácnou ukázku spolupráce mezi Rijádem a Bejrútem. Vztahy obou zemí poznamenala poprava šíitského duchovního a člena opozice v Saúdské Arábii, po níž následovaly demonstrace v Íránu a útoky na saúdskoarabské zastupitelské úřady. Libanon, v němž má velké slovo šíitský Hizballáh, neodsoudil lednový útok na saúdskoarabské velvyslanectví v Íránu.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy