Proč bin Ládin doporučoval masturbaci? Vše co jste chtěli vědět o sexuálním životě džihádistů, ale báli jste se zeptat

Abbottábád - V lednu americká vláda zveřejnila 49 dokumentů, získaných z úkrytu Usámy bin Ládina v Abbottábádu v Pákistánu. Mezi položkami je i je dopis adresovaný staršímu kolegovi v severní Africe, v němž dnes již zesnulý vůdce al-Káidy diskutuje "velmi zvláštní a přísně tajnou záležitost". Touto delikátní záležitostí byla masturbace. Tento dopis jen potvrzuje, jak výraznou roli hraje sexualita v terorismu, tvrdí Simon Cottee, docent kriminologie na University of Kent, na stránkách magazínu Foreign Policy.

„Týká se problému bratrů,“ píše se v bin Ladinově dopise o masturbaci, „kteří jsou s vámi v jejich nešťastném celibátu, a v podmínkách, které na ně byly uloženy, postrádají manželky (…) nemáme námitky, aby se objasnilo bratrům, že mohou, v takovýchto podmínkách, masturbovat, protože to je extrémní případ. Předkové schválili toto pro [dobro] komunity. Radili mladým mužům, aby tak činili v době podrobení. Bylo to též předepsáno učenci, když je to potřeba, a není zde nejmenších pochyb, že bratři jsou ve stavu extrémní potřeby,“ stojí v dopise poslaném bin Ládinem.

Že bin Ládin byl náročný detailista je dobře známo. Vzhledem k jeho pozici nejpřednějšího džihádisty své generace je poněkud překvapující, že byl detailní až takto hluboce – i když na jeho důstojnost náboženského fanatika vnáší stín nález porna v jeho úkrytu. Jeho edikt ale přináší víc otázek než odpovědí. Co znamená situace v „extrémní nouzi“. Je to týden, měsíc nebo pouhý den celibátu? I když se to jeví jako směšná otázka, problém sexuální frustrace džihádistů je vážná záležitost a může vrhnout světlo na důvody, proč extrémisté páchají násilnosti, tvrdí Cottee.

Sexuální frustrace jako motiv

Ihned po útocích z 11.9. 2001, evoluční biolog a zřejmě nejznámější světový ateista Richard Dawkins vyjádřil opovržení nad domněnkou, že 19 útočníků bylo motivováno myšlenkami nespravedlnosti. Jejich skutečným motivem, tvrdí Dawkins, byla sexuální deprivace. "Testosteronem nasáklí muži příliš neatraktivní, aby získali ženu v tomto světě, mohli být zoufalí natolik, aby se vrhli na těch 72 osobních panen v tom příštím,“ řekl.

Dawkins se řadí mezi zastánce argumentu, že sebevražedné džihádistické násilí je zakořeněno v sexuálně represivní atmosféře muslimského světa a muslimských komunit na Západě. V obou zůstává sexuální aktivita mimo manželství tabu – zvláště pro ženy. Překážky a stigma spojené se svobodným sexuálním životem vytváří v mladých mužích frustraci, která může vykypět až do vražedného násilí. Christopher Hitchens, ve své protináboženské polemice Bůh není velký (God is not Great), tvrdí, že problém džihádistů „není ani tak moc, že touží pannách, jako to, že jsou panici.“

Tento argument čerpá podporu z bohatého rezervoáru anekdot o džihádistech a jejich ideolozích. Např. egyptský myslitel Sajjid Qutb, určující postava Muslimského bratrstva a velmi významná osobnost pro bin Ládina, byl znechucen sexem, přesto málokteré téma jej tak fascinovalo. V jednom svém článku popisuje, jak během svého studia v Americe mezi roky 1948-1951 byl znechucen "americkými svůdnicemi“ s jejich "výmluvnýma očima a žíznivými rty," "kulatými ňadry ... plnými hýžděmi ... urostlými stehny a elegantními nohami." Podle spisovatele Marina Amise, Qutba jeho sexuální touhy strašily, cítil se jimi být zahanbený a zneuctěný, a proto obrátil své myšlenky k vraždě.

Takzvaný vůdce útoků z 11.9, Mohamed Atta, byl taktéž zcela zřetelně sexuálně frustrovaný. Byl ochoten uskutečnit misi, která ho a bezpočet jiných bude stát život, ale z žen byl vyděšený, odmítal s nimi randit a dokonce si s nimi potřást rukou. Ve své poslední vůli žádal, aby jeho tělo bylo připraveno k pohřbu „dobrými muslimy“ a aby žádná žena nebyla blízko něj. Ženy, pro Atta, stejně jako pro Qutba, jsou nebezpečné a špinavé: zdroj hříchu a duchovního znečištění.

Alhokol, sex...a džihád

Problém s tímto typem argumentu však je, tvrdí Cottee, že ne všichni sexuální frustrovaní muslimové se stávají džihádisty a ne všichni džihádisté jsou sexuálně frustrovaní. Jiný strůjce útoků z 11.9., Abdulaziz Al-Omari, měl ženu a dceru. Ačkoliv by se mohlo spekulovat, že byl sexuálně znuděný, neexistuje žádný důkaz pro to, že by se cítil být sexuálně potlačován a zcela nepochybně nebyl panic.

Současná vlna evropských džihádistů, včetně těch, co působí v Sýrii a Iráku, se vyznačuje zajímavým faktem, který odporuje tezi o sexuální frustraci a z ní vycházející násilnosti. Evropští džihádisti, jak upozorňuje francouzský sociolog Olivier Roy, vůbec nemají historii náboženské oddanosti a praxe. Před svou konverzí žili zcela sekulární životy, přičemž se jednalo o spíše kontroverznější stránku světského života. Mnozí z nich měli kriminální záznamy a oddávali se pití a drogám. A taktéž nevázanému sexuálnímu životu.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, který v loňském roce zabil 86 lidí náklaďákem v Nice ve Francii, měl trestní rejstřík. Údajně také pil alkohol, bral drogy, účastnil se hazardu a nemodlil se. Podle francouzského státního zástupce Françoise Molinse, měl "divoký" sexuální život, spal s muži i ženami. Jeden bývalý spolužák vzpomíná: „Mohamed byl sukničkář, sexuálně posedlý. ... bylo to vše, o čem mluvil. To bylo jeho hlavním rysem." Je možné, že právě jeho agresivní sexualita a určitý stud, který kvůli ní cítil, mohly být spouštěcími faktory, proč se stal zabijákem, domnívá se Cottee.

Ženské teroristky a sex

Sexualita nehraje roli jenom u mužských džihádistů. Mia Bloomová ve svém rozsáhlém výzkumu spojnic mezi ženami a terorismem tvrdí, že radikalizace žen je řízena celou řadou překrývajících motivací, včetně pomsty, vykoupení či respektu. Mnohé čečenské „černé vdovy“, které páchají sebevražedné útoky proti Rusku, byly podle zjištění Bloomové oběti znásilnění a cítily se sexuálně degradovány. Jedna žena, která si na poslední chvíli rozmyslela sebevražedný útok, řekla, že: Pokud byste obětovali svůj život ve jménu Boha a zabili nějaké bezvěrce, měli byste jít rovnou do nebe bez ohledu na vaše předchozí hříchy."

Cottee uskutečnil roční vyšetřování prominentní britské náborářky a propagandistky IS, která odešla z Londýna do de facto hlavního města IS, Rakky. Tato 22letá žena žila velmi světský život a podle vlastních slov byla něčím jako sexuálním zpustlíkem. Cítila se tím být zahanbena a sexuální zdrženlivost hlásaná IS ji učarovala. Její případ odhaluje, že přidání se k IS není dáno pouze touhou uniknout z rodinné patriarchální kontroly, ani z touhy po sexu, ale kvůli úniku před sexem a svůdností sexuálně benevolentní společnosti, upozorňuje Cottee.

Sexualita je natolik zásadní pro lidskou identitu, že jakýkoliv výzkum radikalizace, který ji nebere v potaz, by měl být považovaný za nedostatečný. Nelze samozřejmě redukovat džihádismus pouze na sexualitu, ale je jedním z významným, ne-li určujících faktorů rozhodnutí přidat se k džihádistům a uskutečňovat jejich skutky. Bin Ládinův dopis je toho nejzřetelnějším důkazem.

Související

První antikoncepční pilulka způsobila před 60 lety revoluci

První antikoncepční pilulka způsobila před 60 lety revoluci

Antikoncepce v různých podobách je stará jako lidstvo samo. Listy akácií, vymačkaný citron, hovězí žluč či dokonce krokodýlí trus už před mnoha sty lety používaly ženy, aby zabránily svému početí. Až začátkem 20. století se zrodila myšlenka podáním hormonů ošálit tělo ženy a zastavit tak její ovulaci. Před 60 lety, 11. května 1960, byl pak v USA schválen k prodeji první hormonální antikoncepční preparát Enovid.

Více souvisejících

sex Usáma bin Ládin Terorismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Co bude s Pásmem Gazy dál? Hamás dohodu odsouhlasil, teď záleží na Izraeli

Palestinská militantní skupina Hamás oznámila, že její delegace, účastnící se jednání o příměří v Pásmu Gazy v Káhiře, odcestovala do Kataru. Hamás zdůraznil, že další vývoj záleží na Izraeli.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy