Zajatý bojovník IS: Chodil jsem dům od domu a znásilňoval, bylo to normální

Kirkúk – Novináři agentury Reuters získali od kurdských zpravodajských orgánů jedinečnou šanci vyslechnout dva bojovníky skupiny Islámský stát, kteří byli zajati v říjnu 2016 při útoku na město Kirkúk. Při bojích tehdy zemřelo 99 civilistů a příslušníků bezpečnostních sil a 63 členů IS.

Bojovník IS Amar Husajn říká, že ve své malé cele čte celý den Korán, aby se stal lepším člověkem. Tvrdí také, že znásilnil více než 200 žen z iráckých menšin, ale projevuje u toho jen malou lítost. Husajn přiznal, že jeho emíři, tedy místní vůdci Islámského státu, jemu a dalším dali povolení ke znásilnění tolika jezídek a jiných žen, kolik chtěli.

„Mladí muži to potřebovali," řekl Hussein agentuře Reuters v rozhovoru poté, co mu kurdský protiteroristický agent odstranil černou kápi z hlavy. „To je normální." Husajn vzpomínal, jak procházel od domu k domu v několika iráckých městech a znásilňoval ženy ze sekty jezídů a jiných menšin. To se stalo v době, kdy se Islámský stát zmocňoval více a více území na úkor iráckých bezpečnostních sil.

Psali jsme: Jak IS vymýval dětem mozky? Sirotčinec v Mosulu vydal děsivé svědectví Bývalý strážce IS odhaluje bestiální chování: Bojovník znásilnil dívku (15) tak brutálně, že vykrvácela. Bylo mi z toho špatně  

Kurdští bezpečnostní činitelé tvrdí, že mají důkazy o Husajnově znásilňování a zabíjení, ale nevědí, kolika takových zločinů se celkem dopustil. Sám Husajn o sobě tvrdí, že od roku 2013, kdy se k IS přidal, zabil asi 500 lidí.

„Zastřelili jsme všechny, kteří museli být zastřeleni, a sťali jsme všechny, kteří měli být sťati,“ přiznává otevřeně. Když ho emírové cvičili, zabití první osoby podle něj bylo velmi těžké. Každý den to pak prý ale bylo jednodušší.

„Sedm, osm, deset najednou. Třicet nebo čtyřicet lidí. Prostě bychom je vzali do pouště a zabili je," řekl Husajn spoutaný kovovými pouty. Nakonec se z něj stal vysoce efektivní stroj na zabíjení, který nikdy váhal zabíjet. „Posadil jsem je na zem, dal jim pásku přes oči a vystřelit kulku do jejich hlavy," řekl. „Bylo to normální."

Psali jsme: Ze syrské Rakky organizovaně prchají vedoucí členové IS, tvrdí Pentagon V Sýrii vypukla další řež: Radikálové napojení na IS povraždili 150 soupeřů  

Podle protiteroristické jednotky dělal Husajn po zatčení problémy. Jelikož má velmi mohutnou a silnou postavu, byl schopen roztrhnout plastová pouta na zápěstí. „Husajn vidí sám sebe jako oběť strádání, produkt rozbitého domova a chudoby ve svém rodném městě Mosul, kde irácké síly zahájily útok proti Islámskému státu, aby ho vytlačily z jeho poslední pevnosti v Iráku,“ píše Reuters.

„Neměl jsem peníze. Nikdo neříkal: to je špatné, to je dobré. Žádná pracovní místa. Měl jsem přátele, ale nikoho, kdo by mi dal nějakou radu,“ řekl Husajn, který je od října držen v cele s zamřížovaným oknem. Předchozí džihádističtí vězni na cementové zdi vyškrábali náboženské slogany. Jeho jediným majetkem je tlustá deka a korán. Na podlaze je polystyrenová deska s vývarem a rýží.

Psali jsme: Jsou turisté ve smrtelném nebezpečí? IS se zaměřil na známá evropská letoviska, varuje expert To se opravdu nepovedlo: Sebevražedný atentátník Islámského státu je lidem pro smích + VIDEO  

Nyní je Husajnovi 21 let, na dráhu islámského militantního bojovníka se dal, když mu bylo 14. K džihádu jej navedl kazatel z jeho mešity, pak se přidal k al-Kaidě. Nyní čeká na soud jako člen Islámského státu.

To druhý vězeň patřící k IS je podle kurdských agentů méně sdílný. Během výslechu toho o svých zkušenostech a výcviku prozradil jen málo. Působil prý jako logistik. Abdel Rahman (31) s dlouhými vlasy a vousy a prázdným pohledem, se však v samostatném rozhovoru s Reuters alespoň trochu rozpovídal.

Přiznal, že střílel na bezpečnostní síly při nájezdu na Kirkúk, ale říká, že nikdy nikoho nezabil. On a jeho bratr se prý připojili k IS, protože jinak by, jako státní zaměstnanci, byli džihádisty zabiti.

Jeho kurdští věznitelé se k jeho verzi příběhu nevyjádřili, ale irácké úřady jsou obecně skeptické k bojovníkům, kteří říkají, že neměli na výběr.

Abdel Rahman projevil jediný náznak hněvu, když byl dotazován na jeho pohled na šíitského premiéra Hajdara Abádího. Tvrdí, že Irák bude vždy sužován nestabilitou, protože v zemi žije sekt. „On (Abadi) neposkytuje lidem spravedlnost," dodal Abdel Rahman.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Irák Jezídové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy