Rusko je napružené: V Sýrii posílí protivzdušnou obranu, telefonát Putin-Trump se neplánuje

Damašek/Moskva - Spojené státy dnes brzy ráno zaútočily na leteckou základnu syrské armády nedaleko Homsu, z níž v úterý startovala letadla, která podle Washingtonu zaútočila chemickými zbraněmi na Chán Šajchún. Telefonický rozhovor prezidentů Vladimira Putina a Donalda Trumpa se ale kvůli tomu zatím neplánuje.

Šéf Kremlu dnes jednal se svými nejbližšími spolupracovníky z bezpečnostní rady o pokračujícím nasazení ruského letectva v Sýrii. "Dopodrobna se posuzovala situace v Sýrii po americkém úderu," uvedl Peskov o poradě bezpečnostní rady u prezidenta, které se zúčastnili premiér, předseda sněmovny, ministři obrany a vnitra, současný i předchozí kancléř, jakož i šéfové tajných služeb. Bez dalších podrobností mluvčí dodal, že se zvažovaly "různé otázky" související s pokračující operací ruského letectva v Sýrii.

Jedině prezident může rozhodnout o zvýšení počtu ruských vojáků v Sýrii, podotkl dříve Peskov. Mezitím ruské ministerstvo obrany přislíbilo vylepšit syrskou protivzdušnou obranu.

Rusko považuje obvinění Damašku z použití chemických zbraní za dosud neprokázané. Podle ruského ministerstva obrany se plyn do ovzduší rozšířil, když syrské letouny rozbombardovaly sklad zbraní povstalců, bojujících proti vládě v Damašku.

Rusko se podle mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova chystá v nejbližší době podniknout kroky k posílení protivzdušné obrany syrské armády, především nejcitlivějších objektů. Podle generála Konašenkova byl americký úder velmi slabý: z 59 odpálených amerických střel Tomahawk zasáhlo základnu Šajrát jen 23 střel. Zasáhly jídelnu, radiolokátor a šest opravovaných letadel MiG-23. Nezničily však ani dráhu letiště, ani syrská letadla na stojánkách.

Úřad prezidenta Asada označil americký útok za nezodpovědný a krátkozraký. Podle něj tato americká "agrese" jen podpořila rozhodnost syrského režimu zakročit zvýšeným tempem proti "teroristům". Za teroristy syrská vláda obvykle označuje nejen teroristy z organizací jako je Fronta dobytí Sýrie či Islámský stát (IS), ale i syrskou povstaleckou opozici.

Související

USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

ROZHOVOR: Potrestání pachatelů chemických útoků v Sýrii? Nepříliš pravděpodobné, tvrdí expert na Střední východ Jan Daniel

Před pěti lety dopadlo na syrskou vojenskou základnu Šajrát téměř šest desítek amerických střel s plochou dráhou letu. Jednalo se o proklamovanou odvetu za chemický útok v Chán Šajchúnu, k němuž došlo 4. dubna 2017. Americká reakce však měla spíše symbolický než vojenský rozměr, domnívá se Jan Daniel, vedoucí Výzkumné skupiny pro Střední východ a severní Afriku na pražském Ústavu mezinárodních vztahů. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné přiblížil, proč se kolem zmíněných událostí vyrojilo velké množství konspiračních teorií, jaká byla role Ruska či jak křehká je v současnosti zdánlivá konsolidace syrského vládnoucího režimu.
USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

Rusko a Čína se hlásí o slovo, moc USA upadá? Analytik varuje před sílícím chaosem

NÁZOR - Spojenými státy vedený úder na Sýrii je možná za námi, alespoň pro zatím, ale válka, která jej vyvolala - stejně jako širší mezinárodní konfrontace, která ji živí -, se jen více zamotala. S tímto tvrzením vystoupil v komentáři pro server Reuters ředitel think tanku Project for the Study of the 21st century, bezpečnostní a mezinárodněpolitický analytik Peter Apps.

Více souvisejících

útok USA na Sýrii (7. 4. 2017) Vladimír Putin Rusko Donald Trump Ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 49 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Turek by měl Starostům poděkovat za kampaň, kterou pro něj odvedli, říká politický konzultant pro EZ

Politický konzultant a stratég Karel Komínek ze společnosti IPM Consultning a zakladatel Institutu politického marketingu v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil, proč ve volbách do Evropského parlamentu uspěla koalice Přísahy a Motoristů. Podle něj by měl lídr kandidátky Filip Turek poděkovat hnutí STAN za kampaň, kterou pro něj odvedl. „Tím, že na něj začali reagovat z pozice strany, která sedí ve vládě, legitimizovali pozici pana Turka coby vyzyvatele a dodali mu tolik potřebnou relevanci a dosah,“ říká.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy