Kontroverzní stanice Al-Džazíra: Jak pracuje a proč ji tolik zemí nenávidí?

Dauhá - Arabská zpravodajská stanice al-Džazíra byla založená v Kataru v roce 1996. Tehdejší emír Hamad bin Chalífa Ál Sání na její provoz věnoval 150 milionů dolarů. Přešli do ní tehdy například redaktoři ze zrušeného arabského vysílání BBC. O deset let později přidala anglickou verzi, kterou sleduje kolem sta milionů diváků. Její vliv je srovnávaný s americkou CNN. Má asi čtyři tisíce zaměstnanců a vysílá v mnoha jazykových mutacích včetně Al-Jazeera Balkans a Al-Jazeera Turk. Od roku 2013 je její vysílání dostupné také v USA pod značkou Al-Jazeera America.

Jméno stanice pochází z arabského slova džazíra pro „ostrov“, „poloostrov“, popřípadě džezíra, což je označení obecně pro „meziříčí“ nebo konkrétně oblast mezi řekami Eufrat a Tigris, tedy Mezopotámii. Al-Džazíra bývá často některými pravicovými kruhy v USA kritizována za podporu terorismu, hlavně proto, že vysílá nahrávky, které pořizují přímo teroristé a ostatní militantní organizace. Právě ty ale televizi zajistily její sledovanost a popularitu. Stanice bývá kritizována v arabském světě, hlavně za svůj nezávislý postoj k světové politice. Někteří diváci těchto zemí jí vytýkají také to, že dává příliš mnoho prostoru izraelským představitelům a že straní Izraeli.

V současné době stanice vysílá ve více než 100 zemích světa a podle odhadů ji sleduje až 40 milionů diváků. Právě uzavření Al-Džazíry je jedním z požadavků, které Kataru přednesla skupina arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií. Saúdská Arábie a Jordánsko již pobočky této televize uzavřely.

AL-Džazíra vyvolala revoluci v arabském zpravodajství

Jak poukazuje server The Guardian, jen několik málo stanic může říct, že má takový vliv jako právě Al-Džazíra. Už v roce 1996 stanice vyvolala revoluci v arabských médiích, protože až do té doby bylo arabské zpravodajství plné „totalitních blábolů“. V roce 2010 navíc sehrála velkou roli při pokrývání politických revolucí napříč arabským světem.

Právě díky změně přístupu ke zpravodajství stanice dávala prostor dosud zakázaným hlasům patřícím například Izraelcům, Muammaru Kaddáfímu, čečenským vůdcům, Talibanu i Usámu bin Ladinovi. Brzy se z ní stala nejsledovanější arabská stanice na Středním východě i na severu Afriky. „Nepřetržité zpravodajství z oblasti konfliktů a necenzurované rozhovory byly bezprecedentní v oblasti, kde měly většinou média pod kontrolou vlády jednotlivých zemí,“ uvádí sama Al-Džazíra na svém webu s tím, že mezinárodního uznání se jí dostalo třeba díky exkluzivním reportážím z Afghánistánu, Iráku či Afriky.

Stanice zároveň byla prvním arabským kanálem, který se řádně věnoval investiční žurnalistice a který se ve svých show věnoval tématům, která byla do té doby považována za kontroverzní nebo dokonce za tabu. Takže si diváci mohli vyslechnout diskuzi o sebevražedných atentátnících či existenci Boha. Zavedla pojmy jako demokracie a lidská práva a drasticky tlačil zpět hranice svobody projevu, uvádí The Guardian.

Saudská Arábie se pokusila porazit stanici jejími vlastními zbraněmi

Kvůli svému vlivu ale stanice zároveň získala v regionu celou řadu nepřátel, kteří se ji pokusili vypnout, někteří dopisovatelé byli v arabských zemích zatýkáni a úřady zaměstnance stanice i s rodinnými příslušníky deportovaly. Například Saudská Arábie nebyla spokojena s tím, jak o zemi informuje. Rozdíl navíc spočívá mezi anglickou mutací, která je považována za sofistikovanou a do značné míry i uhlazenou stanici, zatímco ta arabská je v mnohém ostřejší a přímočařejší. 

„Poté si arabské vlády konečně uvědomily, že Al-Džazíru musí porazit jejími zbraněmi a tak v roce 2003 Saudská Arábie založila stanici Al-Arabiya. Vzhledem k tomu, že neexistují relevantní data, není možné s jistotou říct, která stanice je dnes populárnější.“ uvádí The Guardian. Přestože je Al-Džazíra v některých zemích, třeba v Egyptě, zakázána, zřejmě by zvítězila ona.

Kritici stanici vytýkají, že se u ní stírá hranice mezi zpravodajstvím a aktivismem, což bylo možné pozorovat třeba při mediálním pokrývání egyptského převratu, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího a odstavila od moci Muslimské bratrstvo, se kterými podle mnohých stanice sympatizovala. Bahrajn Al-Džazíru už v roce 2000 kvůli komentářům o tamních volbách zakázal a tvrdil o ní, že „slouží sionismu“. Stanice byla kritizována také za pokrývání syrské občanské války, kanál totiž do značné míry podporuje rebely a démonizuje syrskou vládu.

OSN s ukončením vysílání Al-Džazíry nesouhlasí

Podle komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna je požadavek na uzavření stanice Al-Džazíra útokem na svobodu slova. "Ať už se na ni díváte, či ne, ať se vám líbí, nebo nelíbí, ať souhlasíte s jejími postoji, či ne, vysílání Al-Džazíry v arabštině i v angličtině je legitimní a má miliony diváků. Požadavek, aby byla souhrnně uzavřena, je podle našeho názoru nepřijatelným útokem na svobodu vyjadřování," uvedl komisař prostřednictvím svého mluvčího Husajna Ruperta Colvillea.

S požadavkem nesouhlasí ani zpravodaj OSN pro právo na svobodné vyjadřování David Kaye. Podle něj jde o omezování médií na Blízkém východě. „Tato žádost je vážným ohrožením svobody médií, pokud se uzavření Al-Džazíry požaduje pod záminkou diplomatické krize. Vyzývám svět, aby přinutil tyto vlády od tohoto požadavku vůči Kataru ustoupit, aby země bránily pokusům o cenzuru na vlastním území a aby podporovaly nezávislá média na Blízkém východě," sdělil Kaye.

Požadavek kritizovala také organizace Novináři bez hranic, která ho označila za "nepřijatelné vydírání".

A co na to Al-Džazíra?

Sama Al-Džazíra vydala výzvu, ve mluví o tom, že snahy ukončit činnost stanice nebo pokusy o její omezování, jsou „pokusem umlčet svobodu projevu“. „Žádáme, aby bylo novinářům umožněno dělat jejich práci, aniž by byli zastrašováni nebo jim bylo vyhrožováno. Žádáme o to, aby byla rozmanitost myšlení a názorů oproštěna od zastrašování. Žádáme, aby měla veřejnost přístup k nezaujatým informacím. Žádáme, aby s novináři nebylo zacházeno jako se zločinci. Žádáme, aby byli slyšeni i ti, kteří nemají svůj hlas. Požadujeme svobodu tisku,“ uvedla na svých stránkách stanice s tím, že jakákoliv výzva směřující k omezování kanálu není nic jiného než pokus o umlčení svobody projevu a potlačení práva občanů na informace a na to být slyšet.

Související

Zasedání Rady bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN odsoudila smrt novinářky Al-Džazíry

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) odsoudila v pátek zabití reportérky televize Al-Džazíra Širín abú Aklahové, která byla ve středu zastřelena při práci na reportáži o izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu. Současně také vyzvala k okamžitému, transparentnímu a nestrannému vyšetření úmrtí novinářky, uvedla agentura AFP. Silnou mezinárodní kritiku vzbudil také zásah izraelských policistů na pátečním pohřbu novinářky, což izraelské úřady slíbily prošetřit.

Více souvisejících

TV Al-Jazeera Katar Saúdská Arábie Media

Aktuálně se děje

před 40 minutami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy