Arabsko-kurdská koalice už dobyla polovinu syrské Rakky. Bohužel umírají i civilisté

Damašek - Bojovníci arabsko-kurdské koalice, kterou ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy, už dobyli polovinu severosyrského města Rakka. S odvoláním na sdělení Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci ve válkou zmítané zemi sleduje z Londýna, o tom informovala agentura AFP.

Při náletech mezinárodní koalice podle SOHR zemřelo ve středu v Rakce 29 civilistů.

"Syrské demokratické síly (SDF) mají navzdory tvrdému odporu organizace Islámský stát (IS) nyní pod kontrolou padesát procent města Rakka," oznámil šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Podle něj během středy zahynulo při náletech koalice vedené USA ve městě nejméně 29 civilistů. "Je mezi nimi nejméně osm dětí," dodal.

Mluvčí kurdské milice YPG, jež tvoří součást sil SDF, agentuře AP sdělila, že arabsko-kurdská koalice už má kontrolu nad 45 procenty Rakky, ale rychlost dobývání nového území se zpomalila, jelikož příslušníci teroristické organizace Islámský stát (IS) ve městě nastražili mnoho výbušných zařízení.

SOHR podle agentury Reuters večer informovala, že syrským vládním jednotkám a jejich spojencům se dnes podařilo postoupit na čtyři kilometry od města Madan, poprvé přitom překročily ze západu hranice mezi provincií Rakka a provincií Dajr az-Zaur, která sousedí s Irákem a je dosud téměř celá v rukou IS.

SOHR uvedla, že syrská armáda se při postupu v dané oblasti přiblížila k území kontrolovanému silami, jež mají podporu Spojených států a které odděleně bojují proti džihádistům ve městě Rakka.

Jednotky SDF, jejichž členy jsou Arabové i Kurdové, poprvé vstoupily do severosyrského města na počátku června poté, co se jim ho podařilo prakticky obklíčit. Rakka je baštou teroristické organizace IS v Sýrii.

Širší ofenziva s cílem dobýt Rakku pod názvem Hněv Eufratu začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobývaly okolní regiony v provincii. Vzdušnou a pozemní logistickou podporu včetně dodávek potřebných zbraní a munice zajišťují USA a jejich spojenci - západní i regionální.

Podle mezinárodní koalice bojující proti IS se v současnosti v Rakce zdržuje asi 2500 členů organizace IS. Ve městě podle odhadů OSN uvízlo zhruba 20.000 až 50.000 civilistů.

Ztráta Rakky by pro sunnitské radikály z IS po dobytí Mosulu iráckou armádou znamenala další výraznou porážku.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Islámský stát (IS) SOHR (Syrské organizace pro lidská práva)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy