Aktivista dostal v Emirátech 10 let vězení. Hanobil zemi a šířil sektářství, rozhodl soud

Abú Zabí - Prominentní aktivista za lidská práva Ahmad Mansúr byl ve Spojených arabských emirátech ve čtvrtek odsouzen k deseti rokům vězení za hanobení vlasti na sociálních sítích. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Osmačtyřicetiletý otec čtyř dětí byl zatčen loni v březnu. Jeho zadržení kritizovali ochránci lidských práv s tím, že neměl možnost hovořit s právníkem a byl držen na samotce.

Soud Mansúra zprostil obvinění ze spolupráce s teroristickou organizací, ale byl shledán vinným z "publikování falešných informací, které poškozují pověst země" a ze "šíření nenávisti a sektářství".

Kromě deseti roků za mřížemi dostal Mansúr pokutu jednoho milionu dírhámů (šest milionů Kč) a bude pod dohledem úřadů tři roky po propuštění.

V roce 2011 byl Mansúr spolu s dalšími aktivisty zatčen, když požadoval politické a ekonomické reformy. Později mu byla udělena milost.

O čtyři roky později získal Cenu Martina Ennalse pro ochránce lidských práv za svou práci o nezákonném zadržování, mučení a nedůstojném zacházení se zatčenými v SAE.

SAE patří k nejbohatším zemím na Blízkém východě a jsou významným hráčem na poli hi-tech a inovací, jejich politický systém je ovšem považován za nesvobodný. Ve federaci sedmi emirátů, mezi které se řadí Abú Zabí i Dubaj, neexistuje žádná oficiální opozice a politické strany jsou zakázány.

V roce 2013 bylo téměř 70 islamistů odsouzeno k odnětí svobody za údajné plánování státního převratu.

Loni, když SAE a další arabské státy přerušily diplomatické styky s Katarem a uvalily na něj dopravní a obchodní blokádu, státní zástupce SAE občany varoval, že za podporu Kataru hrozí vysoké pokuty a až 15leté vězení.

Související

Více souvisejících

spojené arabské emiráty

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

včera

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy