Povede Turecko žena? Nejsme jako Rusko, tvrdí turecká „železná lady". Erdogana přirovnává k blízkovýchodním diktátorům

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) jsou favority nedělních prezidentských a parlamentních voleb, má však proti sobě tvrdého protivníka – respektive protivnici. Tzv. „turecká železná lady“, kandidátka na prezidentku Meral Aksenerová, může být podle analytiků tou, kdo ukončí dlouholetou vládu stálice turecké politické scény.

Aksenerová kandiduje za nově vzniklou Stranu dobra, která cílí na nacionalistické a konzervativní turecké kruhy. Ačkoliv je v průzkumech veřejného mínění na třetím místě, právě to by jí mohlo vyhrát volby. Nejsilnější opoziční strana, Republikánská lidová strana (CPH) a její prezidentský kandidát Muharr Ince, se spíše orientují na středově levicového voliče a pravděpodobně se jim nepodaří přetáhnout voliče z Erdoganova tábora. Proto má podle stanice CNN Aksenerová větší naději, že to bude ona, kdo se postaví na Erdoganovo místo.

Turecký „sultán“, jak je někdy přezdíván médii, by rád stvrdil svou pozici a upevnil přechod k prezidentskému systému, který začal ústavním referendem o posílení pravomocí prezidenta. Ačkoliv turečtí občané rozhodli v jeho prospěch, jednalo se o překvapivě těsné vítězství – 49% Turků bylo proti tomu. Podle analytiků to byl první jasný indikátor, že Erdoganova nevídaná popularita začíná klesat. Jelikož turecká ekonomika – pilíř Erdoganovi politiky, kterému právě hospodářský rozvoj pomáhal vyhrávat volby – se nyní nachází v zoufalém stavu, turecký prezident si nemůže být poprvé po dlouhou dobu být jist vítězstvím.

Aksenerová patří mezi nejhlasitější a nejhorlivější odpůrce Erdogana a jeho politických kroků. Zvláště silně protestuje vůči jeho směřování směrem k prezidentskému systému známého např. z Ruska. „ Turecko není Rusko,“ tvrdí rozhořčeně a varuje před tím, že Erdogan je na cestě k Asadovskému či Kaddáfího typu diktatury. „Není to prezidentský systém, jako v západních demokraciích. Nemáme [systém] brzd a protivah,“ je přesvědčená o nedemokratické povaze prezidentského systému, který Erdogan buduje.

Politička, která je svými fanoušky nazývána „Matkou Meral“ či „Asenou“ (mytická vlčice, která zachránila turecké kmeny před nebezpečím“), se nebojí odkazovat na svoje ženství a naznačovat, že právě její odlišné pohlaví přinese Tureckou lepší zářivou budoucnost. „Naše země byla po dlouhou dobu ovládaná velmi tvrdým mužem,“ vymezuje se např. proti Erdoganovi, kterého obviňuje, že jí schválně nebere na vědomí, protože je žena, „ Není schopen přimět sám sebe soutěžit se ženou [kvůli] jeho egu," obvinila jej. 

Zdá se, že tato taktiky zabírá zvláště na její ženské voličstvo. „Budu ji volit pro naši budoucnost a pro naše děti. Dotek ženy dělá věci lepšími. Chci, aby naši zemi vedla matka,“ vysvětluje její volička Esra Demirkolová. Fanynky Aksenerové dávají jí na mítincích své šátky, které po svém zvolení hodlá vyvěsit v prezidentském paláci. Ačkoliv ochrana ženských práv není prioritou jejího programu, slíbila postavit terapeutická centra pro násilné muže.

Železná lady

Ačkoliv též přezdívána „matka“ jako Angela Merkelová, Aksenerová na rozdíl od německé kancléřky neoplývá mateřským citem a ženskou otevřeností vůči migrantům. Slíbila, že po volbách zlepší vztahy ze Sýrií a pošle okolo 4 miliónů Syřanů, kteří jsou momentálně v Turecku, zpět do jejich země. Podle ní je jejich přítomnost chybou, za kterou může vměšování AKP a Erdogana ve vnitřních záležitostech v Sýrie. Aksenerová tvrdí, že částka 36 miliard dolarů, která byla vynaložena Tureckem na uprchlíky, mohla být vynaložena pro potřeby tureckého lidu, zvláště co se týče průmyslového rozvoje.

Její slova nepochybně rezonují mezi Turky, zvláště těmi z nižšího řad společenského žebříčku, kteří stále častěji mají pocit, že je vláda přehlíží a že syrští uprchlíci jsou na tom lépe. V současné nepříliš dobré ekonomické situaci, kdy 11% Turků je nezaměstnaných, by mohla právě palčivá otázka migrantů být tím, co vyhraje volby.

Nicméně, Aksenerová se liší od pravicových a nacionalistický stran v Evropě tím, že se zdráhá označovat syrské uprchlíky za bezpečností riziko. „Nepřijímáme diskurs o nepřátelství vůči uprchlíkům," řekla. „Nemáme postoj, že je potřeba uprchlíky vytlačit pryč, ale nemůžeme ignorovat skutečnost, že Západ vidí Turecko jako zemi útočiště [pro uprchlíky].“ Od vyřešení uprchlické otázky si slibuje i napravení vztahů Turecka s EU, které vlivem Erdoganovy často útočné rétoriky jsou nyní dost pochroumané.

Ačkoliv se Aksenerová snaží tvářit jako nová, nadějeplná tvář na turecké politické scéně, není zde žádným nováčkem. Jejím „škraloupem“ z minulosti je příslušnost k ultranacionalistické a rasistické Straně národní akce. V 90. letech byla ministryní vnitra během turecké tvrdé války proti kurdským separatistům, kdy docházelo k značnému porušování lidských práv v Turecku. Aksenerová však tvrdí, že během jejího působení k žádnému takovému aktu ze strany vlády nedošlo.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko Recep Tayyip Erdogan Volby 2018 volby v Turecku Meral Akşenerová

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

Ukrajinci pošlou vězně na frontu. Parlament rozhodl, kteří to budou

Ukrajinský parlament ve středu odsouhlasil zákon, který některým vězňům umožní bojovat v ozbrojených silách, informovala AFP. Aby příslušná právní úprava vstoupila v platnost, musí ji ještě podepsat předseda parlamentu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy