Erdogan pokračuje v čistkách. Desítky vojáků skončily v poutech

Ankara - Turecké úřady dnes zatkly 51 vojáků a devět dalších lidí kvůli údajným vazbám na duchovního Fethullaha Gülena, jehož vláda označuje za strůjce neúspěšného předloňského pokusu o převrat. Podle agentury Reuters o tom informovala policie s tím, že zatykače byly vydány na více než stovku lidí.

Policejní akce nařízená istanbulskou prokuraturou proběhla v celkem devíti tureckých provinciích, kde bylo dosud zatčeno 60 lidí z 89, na něž má policie v rukou zatykače. Nezávisle na tom vydala prokuratura v Ankaře zatykače na dalších 13 vysokých důstojníků, z nichž tři jsou dosud v aktivní službě.

Všichni jsou podezřelí z vazeb na skupinu, kterou režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nazývá teroristická organizace Fethullaha Gülena (FETÖ). Turecko na tohoto islámského duchovního žijícího dlouhodobě v USA vydalo zatykač a požaduje jeho vydání.Gülenovo hnutí je činné v Turecku i v dalších zemích, kde založilo školy, zdravotnické a finanční instituce či média. Ty turecké ale v posledních letech stát většinou zrušil či převzal jejich správu.

Pronásledování Gülenových příznivců vláda zintenzivnila po pokusu armády o puč z července 2016. Od té doby se čistky ve státní správě dotkly na 160.000 lidí, včetně soudců, policistů či učitelů, několik tisíc se jich podle tureckých médií do práce posléze mohlo vrátit. Na 50.000 lidí ale také skončilo za mřížemi. Ve vězení je nyní v Turecku i přibližně 150 novinářů.

Západní spojenci Turecka tvrdý přístup tureckých úřadů kritizují s tím, že se Erdogan snaží využít puč jako záminku pro potlačení opozice.

Související

Turecká armáda (Turkish Army)

Turecko hodlá pokračovat v útocích na Kurdy v Sýrii

Turecko bude pokračovat v útocích na kurdské milice YPG v Sýrii, které Ankara považuje za teroristické. Na středomořském fóru v Římě to dnes řekl šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu, informovala agentura AP. Podle tureckého ministra zahraničí Rusko a USA nedodržely dohodu s Ankarou z roku 2019, podle které měly být kurdské oddíly vytlačeny dál od tureckých hranic. 

Více souvisejících

Turecká armáda Fethullah Gülen (turecký duchovní) Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy