Rebelové stahují těžké zbraně z demilitarizované zóny v Idlibu

Syrští povstalci podporovaní Tureckem dnes začali stahovat své těžké zbraně z demilitarizované zóny v provincii Idlib. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované představitele rebelů. Na demilitarizovaném pásmu se dohodlo Rusko s Tureckem, tedy země, které mají vliv na opačné tábory bojující v Sýrii.

"Proces stahování těžké výzbroje začal dnes ráno a potrvá několik dnů," řekl agentuře jeden z velitelů. Podle něj Národní fronta pro osvobození (NFL), povstalecká aliance podporovaná Tureckem, stahuje raketomety a dělostřelecké zbraně. "Lehké a střední zbraně a těžké kulomety do ráže 57 milimetrů zůstanou na místě," dodal.

Na základě dohody uzavřené mezi Ankarou a Moskvou, která je hlavním spojencem syrského prezidente Bašára Asada, by se povstalci měli ze zóny stáhnout do poloviny října. Tato dohoda odvrátila hrozbu ofenzivy syrských vládních sil v provincii Idlib, která je z velké části nadále mimo dosah Damašku. OSN upozornila, že takovéto vojenské tažení by v oblasti obývané asi třemi miliony lidí mohlo způsobit humanitární katastrofu.

Hlavní radikální skupina v provincii Idlib Haját Tahrír aš-Šám (HTS) se zatím nevyjádřila k tomu, zda bude s dohodou souhlasit.

Související

Sýrie

Sýrie ani po deseti letech války není bezpečná pro návrat uprchlíků

Deset let od propuknutí války v Sýrii situace v zemi stále není bezpečná pro návrat uprchlíků. Podle agentury Reuters to dnes uvedli vyšetřovatelé OSN, kteří se zabývají válečnými zločiny. Míra násilí se podle jejich informací v Sýrii zvyšuje, nadále rovněž dochází k porušování lidských práv, včetně svévolného zatýkání ze strany vládních sil.

Více souvisejících

Syrská krize Sýrie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 42 minutami

před 54 minutami

Jaderná elektrárna, ilustrační foto

Ukrajina musela kvůli ruským útokům odstavit jaderné reaktory

Ukrajina byla tento týden nucena dočasně odstavit čtyři jaderné reaktory v důsledku ruského vzdušného úderu, jak vyplývá z dopisu, který ukrajinská vláda zaslala Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) ve Vídni. Uvedl to server Kyiv Independent.

před 1 hodinou

Konvoj OSN

Izraelská armáda střílela na humanitární vůz OSN

Humanitární vůz Organizace spojených národů byl v úterý večer v Pásmu Gazy zasažen palbou izraelské armády, oznámil ve středu mluvčí OSN. V reakci na tento incident Světový potravinový program (WFP) okamžitě pozastavil pohyb svých zaměstnanců v této oblasti.  

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Syrskyj popsal, jak probíhají aktuální boje na Ukrajině

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil, Olexandr Syrskyj, ve čtvrtek oznámil, že strávil několik dní na frontové linii v okolí města Pokrovsk na východě Ukrajiny, kde ukrajinská armáda čelí silnému tlaku ruských jednotek.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Fotbalová Sparta zlomila prokletí. Po devatenácti letech se vrací do hlavní fáze Ligy mistrů

Po prvním zápase v Malmö, kde sparťani vyhráli 2:0, věřili dost možná i ti nejzarytější odpůrci pražské Sparty, že se úřadujícímu českému mistrovi konečně podaří postoupit do milionářské Ligy mistrů. Nakonec si výhru 2:0 sparťani zopakovali i doma, když se ve druhé půli nejprve trefil ze třetí penalty v zápase Haraslín, aby na něj navázal krátce po příchodu na hřiště svou první přesnou trefou v novém působišti Rrahmani. Zbývalo tak jen dočkat se závěrečného hvizdu, aby mohly propuknout oslav, dá se říct, historického postupu pražské Sparty do Ligy mistrů.

včera

včera

včera

včera

včera

Stíhačka F-16 představena prezidentovi Ukrajiny při setkání s nizozemským premiérem Markem Ruttem (20. srpna 2023).

Ukrajina ztratila první ze stíhaček F-16, píše prestižní deník

Ukrajinské armádní letectvo přišlo o první z poskytnutých stíhaček F-16, napsal prestižní americký deník The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informace od nejmenovaného amerického činitele. Rusové přitom letoun nesestřelili. Podle listu mělo dojít k havárii kvůli chybě pilota. 

včera

včera

včera

Učitelů na základních školách přibývá víc než jejich žáků. Stále roste počet ukrajinských dětí

Počet žáků mateřských a základních škol se poslední dva roky snižuje, zatímco se tempo růstu studentů středních škol zvýšilo. Zároveň roste počet učitelů na základních školách. Informoval o tom Český statistický úřad. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy