Kosovo nebylo přijato za člena Interpolu. Po prvním kole mu "uteklo" deset delegátů

Kosovu se přes intenzivní diplomatické úsilí k velké radosti Srbska nepodařilo stát se členem mezinárodní policejní organizace Interpol. Na dnešním zasedání valného shromáždění organizace v Dubaji nehlasoval pro vstup bývalé jihosrbské autonomní oblasti dostatečný počet delegací členských států, informovala média.

O přijetí Kosova do Interpolu, jehož členem je podle webu organizace nyní 194 zemí, se hlasovalo ve dvou kolech. Podle srbských i albánských zdrojů v prvním kole podpořilo žádost Prištiny 78 delegátů, 56 jich bylo proti a zdrželo se 22. Ve druhém kole se podpora snížila na 68 hlasů, proti zvedlo ruku 51 delegátů a zdrželo se 16.

An application for membership by Kosovo was rejected by the INTERPOL General Assembly. #INTERPOLGA

— INTERPOL (@INTERPOL_HQ) 20. listopadu 2018

V roce 2008 kosovští Albánci vyhlásili jednostranně nezávislost Kosova, kterou sice uznala zhruba polovina členských států OSN (včetně Česka a většiny dalších zemí Evropské unie), nikoli však Srbsko. Stanovisko Bělehradu podporuje zejména Rusko, ale například i Čína a pět členů EU, mezi něž patří Slovensko.

Priština se intenzivně snaží podpořit svou nezávislost přijetím do prestižních mezinárodních organizací a institucí. V případě OSN, UNESCO a Interpolu se jí to nedaří. Srbské vedení vyvíjí stejně intenzivní diplomatické úsilí s opačným cílem - kosovským Albáncům záměr překazit. Bělehrad v případě členství v Interpolu tvrdí, že vedení "takzvaného kosovského státu" nejde o větší zapojení do mezinárodní spolupráce v boji proti zločinu, nýbrž jen o posílení svého mezinárodněpolitického statusu.

Související

zbraně, ilustrační fotografie (Foto: @ripster8)

Interpol se obává o osud zbraní po válce na Ukrajině

Velký počet zbraní dodaných na Ukrajinu kvůli obraně před ruskou agresí může po válce skončit v rukou zločinců v Evropě i jinde ve světě. Varovala před tím mezinárodní policejní organizace Interpol. Země, které zbraně posílají, by měly věnovat pozornost jejich trasování, řekl podle agentury AFP generální tajemník Interpolu Jürgen Stock.

Více souvisejících

Interpol kosovo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy