„Raději budu v pekle než s nimi v ráji“. Muslimové konvertují ke křesťanství, důvodem je brutalita IS

Členové Islámského státu se tváří jako nejzbožnější lidé na zemi. Jejich brutální prosazování islámského práva šária však přinutilo některé muslimy pochybovat o tom, jestli islám je skutečně tím náboženstvím, ke kterému chtějí patřit. Mnozí z nich konvertují ke křesťanství, uvádí televizní stanice NBC News.

„Jestli ISIS reprezentuje Islám, nechci být více muslimem,“ sdělil NBC News 23letý Farad Jasim z Kurdy ovládaného města Kobanî na severovýchodě Sýrie, který konvertoval k protestantskému křesťanství s odkazem. „Jejich Bůh není můj Bůh“.

38letý Omar, který slouží jako administrátor v protestantském kostele, tvrdí, že brutalita a přísnost ISIS vůči „bratrům“ a jejím rodinám je důvodem, proč se přidali k církvi. „ Nikdo není nucen ke konverzi. Naše zbraň je modlitba, šířící se duch lásky, bratrství a tolerance“.

Za vlády IS nebylo vůbec možné ani pomyslet na konverzi ke křesťanství. Teroristická skupina by takového jedince bez milosti okamžitě zabila. Podle Omara ale i před příchodem IS bylo syrským režimem zakázáno, aby člověk konvertoval od islámu ke křesťanství či od křesťanství k islámu.

Podle katolické charity Aid to the Churých in Need jen 4,6% Syřanů jsou křesťané. Podle jejích odhadů okolo 700 000 syrských křesťanů opustilo zemi od jejího počátku v roce 2011. Následkem toho se jejich podíl v syrské populaci snížil na polovinu. Od počátku války Sýrii 22 miliónovou zemi opustilo 5,6 miliónů Syřanů.

Konvertité ke křesťanství se občas setkávají s nepochopením ze strany svých muslimských příbuzných či známých. S Jasimem, který byl ISIS mučen kvůli tomu, že projevil neznalost základů Koránu, jeho rodina přestala komunikovat poté, co konvertoval k křesťanství. Jasim, který pracuje jako mechanik, doufá, že mu odpustí a taktéž konvertují.

47 farmář Firas tvrdí, že nemá nic proti své staré víře a že jeho příbuzní zůstávají konzervativními muslimy. On sám ale nemohl poté, co viděl všechny hrůzy, které ISIS činil, snášet pomyšlení, že by vyznával stejnou víru jako členové teroristické skupiny. „Jestli je nebe uděláno pro ISIS a jejich víru, zvolil bych si pro sebe raději peklo než abych byl s nimi zase na tom samém místě, i kdyby to byl ráj,“ říká rozhodně.

Ačkoliv americký prezident Donald Trumpa a ruský prezident Vladimír Putin mají v Sýrii odlišné zájmy, oba za svůj cíl uvádí ochranu syrských křesťanů. Trumpovo rozhodnutí stáhnout americké vojáky ze Sýrie je jimi vnímáno jako vzdání se tohoto závazku.

Podle stanice konzervativní křesťanské stanice CBN News se syrští křesťané ze severu Sýrie obávají toho, že díru po USA vyplní Turecko. Mnozí křesťané, kteří dnes Kobanî, sem uprchli z jiného převážně kurdského města Afrín, které bylo dobyto Tureckem a jím podporovanými jednotkami Svobodné syrské armády (FSA). Tito uprchlíci osočují FSA, že je plná islamistů a bojí se, že za podpory Turecka spáchá genocidu.

Syrská národní rada Sýrie, Americká syrská unie a Evropská syrská unie tvořené katolickými a pravoslavnými křesťany vydaly společné prohlášení vyzývající prezidenta Trumpa, aby opustil od svého rozhodnutí. Podobně se vyjadřuje řada prominentních postav a organizací hlásících se k evangelickému křesťanství, odkud se rekrutuje jádro Trumpova voličstva.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) křesťanství Sýrie

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy