UNICEF bije na poplach: Při náletech v Sýrii zemřelo pět lidí, zřítila se na ně budova

Při pokračujících náletech v provincii Idlib na severozápadě Sýrie dnes v troskách zřícené budovy zahynulo pět civilistů, včetně dvou dětí. Informovala o tom agentura AP. Záchranáři z organizace Bílé přilby dokázali z trosek vyprostit 13letého chlapce, o život ale přišla jeho matka a dva sourozenci. Dětský fond OSN (UNICEF) varoval, že kvůli bojům mezi vládními vojsky a povstalci jsou v ohrožení životy desetitisíců dětí.

Videozáznam natočený záchranáři ukazuje, jak se pokoušejí ze zříceného domu ve městě Maarat Numán vyprostit bezvládné tělo 14letého chlapce, jehož otec zoufale pláče a volá jeho jméno. Mezitím se ale ze skuliny mezi betonovými bloky vynoří jeho mladší bratr, který neštěstí přežil.

Město Maarat Numán podle opozičních aktivistů bombardovalo syrské letectvo, které začalo s intenzivní leteckou ofenzivou v provincii Idlib už koncem dubna. Idlib je poslední provincií, kterou drží povstalecké oddíly a radikálové a nad níž vláda nemá kontrolu. Nálety si už vyžádaly více než tři stovky civilních obětí.

UNICEF uvedl, že za poslední měsíc při vládní ofenzivě zahynulo více než 130 dětí a terčem útoku se stalo i 30 nemocnic. Kvůli pokračujícím bojům jsou v přímém ohrožení života desetitisíce dětí, uvedl fond OSN.

Rusko, coby spojenec Damašku, a Turecko, které podporuje část opozice, loni uzavřely dohodu o demilitarizované zóně, která měla v této části Sýrie od sebe oddělit vládní jednotky a oddíly radikálů. Dohoda měla ušetřit Idlib vládní ofenzivy, kterou Damašek připravoval. Radikálové se ale odmítli z vyčleněného území stáhnout.

Boje pokračují navzdory upozornění OSN, že hrozí humanitární katastrofa. Oblast je domovem asi tří milionů lidí. Zhruba 270.000 lidí v provincii Idlib muselo od konce dubna opustit své domovy, uvedl tento týden Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA).

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie UNICEF

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 5 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 4 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

včera

Kanada si připsala druhou tříbodovou výhru. Lotyši vyhráli v prodloužení opět díky Daugavinšovi

Hokejisté Dánska možná pomýšleli na to, že by mohli v Praze zopakovat dva roky starou senzaci a vyhrát nad Kanadou třeba stejným výsledkem 3:2, jenže na to mohli pomýšlet maximálně tak první dvě třetiny. Po nich totiž Seveřané ztráceli na favorita pouze gól, když prohrávali 1:2, přičemž především ve druhé třetině dokázali Dánové Kanadě zatápět. Jenže zámořští mají ve svých řadách vycházející hvězdu Bedarda, který opět ukázal svou genialitu, k níž přidal hned dvě branky. Nejen díky nim, ale pak i suverénně odehrané třetí třetině nakonec Kanada dokráčela k jasné výhře 5:1. Daleko vyrovnanější duel se v neděli odpoledne hrál v Ostravě, kde Lotyši s Francouzi dospěli až do prodloužení, v němž za stavu 2:2, podobně jako v prvním zápase s Polskem, rozhodl o vítězství pobaltského účastníka turnaje jen vteřinu před koncem kapitán Daugavinš. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy