OBRAZEM: Japonský tanker zasáhla dvě topréda?

Škody na japonském tankeru, který se stal pravděpodobně ve čtvrtek terčem útoku v Ománském zálivu, způsobily "dva letící předměty". Podle agentury Reuters to dnes uvedl šéf japonské společnosti Kokuka Sangyo, která plavidlo vlastní.

"Posádka nám řekla, že viděla, jak cosi letí směrem k lodi. Pak nastala exploze, která v plavidle vytvořila díru. Později spatřili někteří členové posádky druhou střelu," prohlásil dnes na tiskové konferenci šéf společnosti Jutaka Katada.

Katada zároveň vyloučil možnost, že by tanker Kokuka Courageous, přepravující 25.000 tun metanolu, zasáhlo torpédo. O tom, že byla loď zřejmě torpédována, hovořil ve čtvrtek pronajímatel tankeru. Náklad metanolu je podle Katady v pořádku a plavidlu nehrozí potopení, takže se na něj posádka již vrátila.

Ve čtvrtek ráno byly poblíž strategického Hormuzského průlivu pravděpodobně napadeny dvě obchodní lodě, jedna patřila Norsku a druhá Japonsku. Norská loď dlouho po výbuchu hořela. Z obou lodí se podařilo evakuovat všech 44 námořníků.

K incidentu se jako k útoku nikdo nepřihlásil, ale USA už odpovědnost připsaly Íránu. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo řekl, že o tom svědčí způsob provedení a použité zbraně. Teherán to rezolutně odmítl.

Americká armáda dnes zveřejnila letecké záběry, které podle ní íránskou vinu dokazují. Na záběrech je podle USA vidět, jak íránské Revoluční gardy odstraňují z boku japonské lodi nevybuchlou minu připevněnou magnetem, která by podle Washingtonu mohla přinést důkaz proti Teheránu. Spojené státy poukázaly na to, že Írán již v minulosti minové útoky na tankery provedl.

Šéf japonské firmy vlastnící poškozený tanker Katada uvedl, že posádka viděla v blízkosti plavidla ve čtvrtek večer japonského času (ráno SELČ) íránskou vojenskou loď. Japonský ministr průmyslu Hirošige Seko ale dnes odmítl komentovat americké stanovisko přičítající vinu Íránu s tím, že Tokio incident - k němuž došlo během návštěvy japonského premiéra Šinzóa Abeho v Íránu - stále prověřuje.

Katada si nemyslí, že by tanker byl napaden proto, že ho vlastní japonská firma. Loď je registrována v Panamě a plula pod panamskou vlajkou. "Bez podrobného zkoumání bylo jen stěží možné poznat, že tanker vlastní Japonci," řekl.

Související

Ilustrační foto

Íránská loď se dostala do problémů, pomohl jí torpédoborec USA

Posádka amerického torpédoborce pomohla v Ománském zálivu íránské lodi, která se dostala do potíží. V prohlášení, z nějž citovala agentura AFP, to oznámila mezinárodní námořní koalice působící v tamních vodách. USA a Írán neudržují diplomatické vztahy a mezi oběma zeměmi panuje značné napětí kvůli obnoveným americkým sankcím proti Teheránu.
Ilustrační foto

Loď s drogami zabavili i Britové, na palubě jich bylo přes 130 kilogramů

Loď britského vojenského námořnictva pomohla zabavit zásilku metamfetaminu v hodnotě přes 3,3 milionu liber (přes 98 milionů Kč). Drogy převáželi pašeráci v Ománském zálivu. Loď HMS Defender z Portsmouthu na jihu Anglie podezřelé plavidlo objevila během průzkumné plavby v oblasti, uvedla agentura Reuters.

Více souvisejících

Ománský záliv USA (Spojené státy americké) Japonsko Írán

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy