O Babišovi se zase mluví v zahraničí. Co o něm řekli v turecké televizi?

Český premiér Andrej Babiš opětovně získal pozornost v zahraničí. Turecká televize TRT World v pořadu The Newsmakers mu věnovala 14 minutý úsek, ve kterém s dvěma odborníky diskutovala o tom, co znamenají protesty proti němu, co Babiš symbolizuje a zdali je nějaká možnost jeho sesazení z funkce premiéra.

Turecká televize do studia pozvala Víta Novotného ze Střediska evropských studií Wilfrieda Martense a francouzského analytika Martin Michelota z pražského Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM. Tureckou televizi zajímalo, zdali demonstrace čtvrt milionu lidí proti Babišovi na Letné a hrozba odchodu sociální demokracie z vlády povede k pádu premiéra.

Novotný divákům turecké televize vysvětlil, že demonstrace na Letné proti Babišovi představuje významný bod v české politice, protože se jednalo o největší demonstraci od Sametové revoluce z roku 1989. Rozdílem je, že zatímco před tím se demonstrovalo proti celému politickému systému, nyní se protestuje proti partikulární vládě, respektive člověku. 

Martens uvedl, že demonstrace je třeba vnímat v širším kontextu obecné nespojenosti Čechů s politikou, jejich přesvědčení, že vláda zákona nefunguje tak, jak by měla a že nezávislost právního systému je ohrožena. Babiš je tedy spíše symptom než průvodce problémů, kterým ČR čelí, avšak díky svému velmi agresivnímu stylu a podezření ze střetu zájmů se stal symbolem všeho špatného, co se děje v zemi.

Nicméně, ačkoliv proti Babišovi existuje silný odpor, oba analytici upozorňují, že se nedá očekávat, že by byl donucen vzdát se funkce. Martens poukazuje na to, že má uzavřen jistý „pakt o neútočení“ s prezidentem Milošem Zemanem, který jej podrží a nevyvolá předčasné volby pokud nebude mít jistotu, že si v nich Babiš polepší.

Novotný upozornil na roztříštěnost opozice, díky čemuž vůči Babišovi není dostatečně silná alternativa. S tím souhlasí i francouzský expert, podle něhož se opozice cítí pohodlně ve své pozici a nemá zájem vystoupit a pokusit o změnu. Namísto toho čeká, až důvěra v Babiše a jeho politická legitimita poklesne a pak možná zaútočí.

Český analytik též poukázal na skutečnost, že Babiš má silnou podporu mezi částí obyvatel. Důchodci a lidé s nižšími příjmy mají pocit, že jim Babiš přilepšil. Mnozí též mají za to, že ačkoliv Babiš uskutečnil některé korupční činy, totéž dělali i politici předním a možná na na mnohem větší škále. Babiš je „o tom aspoň upřímný“.

Martens však upozorňuje, že proti předchozím politikům nebyl takový tlak ze strany Bruselu, který vyšetřuje Babišovo možné zneužití evropských dotací. Podle auditu Evropské komise je Babiš ve střetu zájmů a neoprávně si přisvojil evropské dotace. Babiš to odmítá.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš demonstrace proti Babišovi (Praha, Letná 23. 6. 2019) Turecko

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy