Asadova armáda se s pomocí Rusů probíjí k Idlibu, rebelové utekli před bombardováním

Syrská armáda s pomocí Ruska dobyla vesnici a město na západě Sýrie. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) se členové povstaleckých a radikálních skupin z místa stáhli po intenzivním bombardování a dělostřelecké palbě. Účast ruské armády potvrdila Moskva.

Syrská státní média oznámila, že se armádě podařilo získat vesnici a nedaleké město Džibín na severu provincie Hamá, u hranice provincie Idlib. Podle SOHR se odtud bojovníci stáhli, ale tato oblast už několikrát přešla do rukou obou stran. SOHR situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v terénu své informátory.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se s pomocí ruského letectva podařilo odrazit útoky ozbrojenců na pozice syrských jednotek.

Arabský list Al-Vatan napsal, že se syrské armádě podařilo zničit při "masivních útocích na vojenské pozice teroristů" tunely a v nich zabít "několik desítek teroristů". Při útocích byly zničeny také zbrojní sklady a těžká technika, kterou používají oponenti Damašku a radikálové.

Jeden z velitelů povstaleckých oddílů agentuře Reuters potvrdil, že se opozice musela po prudkém bombardování z Džibínu stáhnout.

Boje o Idlib a jeho okolí, kam se stáhli radikálové a povstalci, trvají tři měsíce. Podle OSN při nich zahynulo přes 400 civilistů a dalších 440.000 lidí muselo opustit své domovy. OSN kritizovala bojující strany za používání nepřesných zbraní, například barelových bomb, které ohrožují civilisty.

MASSACRE ?in #Idlib Maraat Al Nouman Market Place STOP KILLING CIVILIANS ❌ #WarCrimes pic.twitter.com/tBzhaSXNUG

— Kerem Kınık (@drkerem) July 22, 2019

Největší skupinou, která stojí proti vládnímu vojsku a jeho spojencům, je Haját Tahrír aš-Šám (HTS), známá dříve jako fronta An-Nusra. V oblasti působí i skupiny, které podporuje Turecko.

Související

Sýrie

Sýrie ani po deseti letech války není bezpečná pro návrat uprchlíků

Deset let od propuknutí války v Sýrii situace v zemi stále není bezpečná pro návrat uprchlíků. Podle agentury Reuters to dnes uvedli vyšetřovatelé OSN, kteří se zabývají válečnými zločiny. Míra násilí se podle jejich informací v Sýrii zvyšuje, nadále rovněž dochází k porušování lidských práv, včetně svévolného zatýkání ze strany vládních sil.

Více souvisejících

Syrská krize Sýrie Ruské angažmá v Sýrii SOHR (Syrské organizace pro lidská práva)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy