Odvoz chemickým zbraní ze Sýrie vázne. Asad zdržuje?

Oslo/Damašek - Nejnebezpečnější syrské chemické zbraně nezmizí ze země do konce letošního roku, jak bylo v plánu. Norská fregata, která se měla podílet na jejich přepravě, se v pondělí večer obrátila a zamířila zpátky do kyperského přístavu Limassol. Oznámila to dnes agentura DPA. "Čekáme nadále na povolení plout do Sýrie," vysvětlil mluvčí fregaty KNM Helge Ingstad v norském rozhlase.

Norská a dánská plavidla jsou prý ale stoprocentně připravena na chystanou akci a mohou kdykoli rychle zamířit k syrským břehům.

Sýrie má odhadem kolem 1300 tun chemických bojových látek a chemikálií nezbytných k jejich výrobě. Podle plánu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mají být veškeré syrské chemické zbraně zničeny do 30. června 2014. Do konce letošního roku mělo být ze země vyvezeno zhruba 500 tun nejtoxičtějších chemických zbraní.

Už 29. prosince ale OSN a OPCW ve společné zprávě uvedly, že Sýrie pravděpodobně nedokáže dodržet stanovený termín 31. prosince pro vyvezení svých nejnebezpečnějších chemických zbraní do ciziny.

Inspektoři OSN prověřovali sedm lokalit, z nichž bylo hlášeno nasazení chemických zbraní. Potvrdili to v Ghútě, v Chán al-Asalu u Aleppa, Džabáru, Sarákibu a Ašrafíja Sahnája jižně od Damašku, jak uvádí agentura Reuters. Podle výsledků šetření inspektorů, které vedl Švéd Ake Sellström, existují věrohodné důkazy o tom, že zde byly pravděpodobně nasazeny chemické zbraně, ale stále chybí dostatek informací o přesném sledu událostí při těchto útocích, uvádí CT24.

Na místech hledali důkazy o raketových útocích, porovnávali vzorky odebrané zdravotníky a hovořili s oběťmi útoků a také s těmi, kdo je ošetřovali. Výsledek vyšetřování ovlivnil časový odstup od zkoumané události; první z útoků byl hlášen v březnu a poslední v srpnu.

Z použití chemických zbraní se vzájemně obviňují syrská vláda a opozice. Zprávy o jejich použití v konfliktu rozběhly široká diplomatická jednání, která v září završilo přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Rezoluce podobnou akci odsoudila, zakázala syrskému režimu vyrábět i skladovat chemické zbraně a nařídila Damašku spolupracovat při jejich likvidaci. Damašek následně poskytl seznam lokalit, kde zbraně skladuje a vyrábí.

Související

Více souvisejících

Chemické zbraně Sýrie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

U Nových Zámků na Slovensku se srazil vlak jedoucí z ČR s autobusem. (27.6.2024) Prohlédněte si galerii

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

před 10 hodinami

Referendum o Macronovi. Francie po 30 letech míří k předčasným volbám, favoritkou je Le Penová

Nedávné volby do Evropského parlamentu výrazně změnily politickou scénu ve Francii. Po téměř třiceti letech se v zemi budou konat předčasné parlamentní volby, což se naposledy stalo v roce 1997. Informoval o tom server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy