Ariel Šaron umírá: Osm let v kómatu, selhávají mu orgány

Jeruzalém - Bývalý izraelský premiér Ariel Šaron, který už osm let leží v kómatu po těžkém záchvatu mrtvice, se ocitl kvůli selhávání několika životně důležitých orgánů v kritickém stavu. Podle izraelského vojenského rozhlasu to dnes sdělil jeho ošetřující lékař v nemocnici Šeba u Tel Avivu. Dobře obeznámený zdroj z nemocnice předtím listu Haarec řekl, že pokud by se měl Šaronův stav zhoršovat, jeho úmrtí je jen otázkou dnů.

"V posledních dvou dnech jsme zaznamenali postupné selhávání několika důležitých tělesných orgánů Ariela Šarona, které jsou nezbytné pro jeho přežití," sdělil dnes na tiskové konferenci lékař Zeev Rothstein z nemocnice Šeba. Není na dialýze, jak se spekulovalo, ale zdravotníci mu podávají antibiotika vzhledem k rozsáhlé infekci. "Nemáme z toho dobrý pocit," podotkl.

U postele 85letého Šarona jsou už jeho dva synové, což potvrzuje předpoklady, že rodina se chystá na nejhorší.

Šaron patří ke generaci zakladatelů židovského státu z roku 1948, dění na Blízkém východě pak dlouhá desetiletí ovlivňoval z vysokých politických nebo vojenských funkcí. Byl znám jako jestřáb a pilíř izraelské pravice, který ale dokázal své postoje a názory radikálně změnit. Naposledy se tak stalo v létě 2005, kdy prosadil jednostranné stažení izraelských vojáků a odchod osadníků z palestinského pásma Gazy.

„Izrael v budoucnu nebude kontrolovat všechna místa, která ovládá dnes. Osady přemístíme proto, abychom vytvořili bezpečnou hranici, díky které se uvolní vztahy mezi Izraelem a Palestinci," řekl před deseti lety poté, co prosadil vyklizení židovských osad z dříve okupovaného pásma Gazy.

Na podzim 2005 se Šaron dramaticky rozešel s pravicovým blokem Likud, aby založil centristickou stranu Vpřed v naději na pokrok v jednáních s Palestinci. V lednu 2006 ho ale postihla vážná mozková příhoda.

Definování pojmu "kóma" není snadná záležitost. Při převozu pacienta do nemocnice lékaři záchranné služby zjišťují závažnost jeho stavu pomocí mezinárodně uznávané stupnice Glasgow Coma Scale (GCS), vyvinuté v roce 1974.

Stupnice GCS určuje skóre, vysledované podle rozsahu reakcí pacienta (pohybové reakce, otvírání očí, schopnost odpovídat, atd.). Čím nižší je určeno toto skóre, tím horší bude pravděpodobně rozsah dlouhodobých následků.

Podle doby setrvání v kómatu a doby setrvání v tzv. posttraumatickém šoku, se tak určuje stupeň lehkého, středně těžkého, těžkého a velmi těžkého poranění mozku.

Většina mozkových zranění naštěstí patří do lehké kategorie, velmi těžká zranění už mají za následek i několikadenní či týdenní setrvání ve stavu bezvědomí, následky a rehabilitace jsou pak těžší a dlouhodobější. Další stavy, které mohou nastat:

Perzistentní vegetativní stav nastává, když kóma trvá déle než měsíc, může trvat až další měsíce i roky, pacient nejeví žádné známky vědomí a dýchá pomocí přístrojů. Po uplynutí jednoho roku jsou už jeho šance na uzdravení minimální.

Stav minimálního vědomí je stav, do kterého se pacient může dostat při pomalém probírání se z vegetativního stavu. Jeví známky vědomí, mrká, pohybuje končetinami, reaguje na podněty, probouzí se a usíná. Mozek však zdaleka nefunguje ve všech centrech a obvykle je těžké posoudit, co a nakolik si pacient uvědomuje z okolního dění.

Locked-in syndrom je vzácný stav, kdy je pacient plně při vědomí, ale celkově ochrnut, kromě svalů ovládajících pohyb očí, díky kterým je možná jeho komunikace s okolím. Normálně funkční je i paměť a myšlenkové pochody.

Související

Ariel Šaron zemřel

VIDEO: Pohřeb Šarona (†85). Státníci vzdali hold, Izrael varoval "šílence z Gazy"

Jeruzalém - Izraelci i významní zahraniční představitelé více než dvaceti zemí dnes vzdali hold bývalému izraelskému premiérovi Arielu Šaronovi, který zemřel po osmi letech v kómatu v sobotu ve věku 85 let. Pietní akt nejprve proběhl před budovou parlamentu v Jeruzalémě. Rakev s tělem zesnulého politika následně vojáci přepravili na ranč Šaronovy rodiny v Negevské poušti na jihozápadě Izraele, kde byla za zpěvu modliteb uložena do země.

Více souvisejících

Ariel Šaron Izrael

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 14 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy