Ariel Šaron v kritickém stavu, Izrael už chystá státní pohřeb

Jeruzalém - Zdravotní stav bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona se nadále zhoršuje. Jak dnes uvedl lékař z nemocnice Šeba u Tel Avivu, zbývá mu nejspíš jen pár posledních dní života. Šaron leží již osm let v kómatu po těžkém záchvatu mrtvice, v posledních dnech mu začaly selhávat životně důležité orgány a ocitl se v kritickém stavu. Židovský stát se již připravuje na státní pohřeb, uvedla agentura Reuters.

Ošetřující lékař Zeev Rothstein na tiskové konferenci na dotaz, zda jde o Šaronovy "poslední dny života", odpověděl: "Osobně si to myslím." Pacientův stav se podle něj "pomalu a postupně zhoršuje", Šaron nicméně nemá v tuto chvíli žádné bolesti a netrpí.

U nemocničního lůžka pětaosmdesátiletého politika jsou neustále jeho dva synové Gilad a Omri, což naznačuje, že rodina se připravuje na nevyhnutelné. Židovský stát již také začal chystat státní pohřeb. Šaron v minulosti uvedl, že by byl rád pohřben na rodinné farmě v Negevské poušti vedle své manželky Lily a nikoli na Herzlově hoře, uvedl list The Jerusalem Post. Na tomto kopci v západní části Jeruzaléma se nachází národní hřbitov, který je místem posledního odpočinku izraelských premiérů, prezidentů a jiných významných židovských vůdců.

Na přípravě pohřbu se bude podílet úřad izraelského premiéra společně s Šaronovými syny. Podle židovských tradic má být zesnulý pohřben nejlépe ještě ten den, kdy dojde k úmrtí, maximálně do 24 hodin. Jak oznámil premiérův mluvčí Mark Negev, tento zvyk bude nejspíš porušen vzhledem k tomu, že státní pohřeb si žádá důkladnější organizaci.

Díky tomuto odkladu budou moci na smuteční ceremoniál případně dorazit i někteří světoví vůdci. Kolik zahraničních politiků dorazí, je podle izraelských médií nejasné i vzhledem k tomu, že letos se již dva velké pohřby konaly - pohřeb bývalého jihoafrického vůdce Nelsona Mandely a bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové.

Šaron: Politik "účel světí prostředky"

Bývalého vojáka Ariela Šarona nikdy moc nezajímalo, kolik lidí ho nenávidí. A že jich nejen na Blízkém východě není málo. Pro kontroverzní postavu izraelské politické scény byla však vždy nejdůležitější bezpečnost Izraele, bez ohledu na další – účel světil prostředky, uvedl server osobnosti.cz.

Rok 1967 byl Šaronovy osobní tragédie. Syn Gur, kterého měl ze svého prvního manželství se ženou Margalit (po její smrti se oženil s její mladší sestrou Lily), nešťastně zemřel na následky zranění, jež si přivodil při hraní s puškou.

Šaron v srpnu 1973 odešel z armády a vstoupil do politické strany Likud. Ani tento odchod však nebyl definitivní. Izrael ho povolal zpět do služby již po čtvrt roce, kdy ho překvapivě napadl Egypt spolu se Sýrií a vypukla již v pořadí čtvrtá izraelsko-arabská válka, nazvaná Jomkippurská. Šaron v ní prokázal značné strategické schopnosti a dostal se se svou divizí i přes Suezský kanál a odřízl tak zásobování egyptských jednotek na Sinaji. Opět se tak ale stalo za neuposlechnutí vrchního velení a Šaron byl postaven před vojenský tribunál. Ten však musel uznat efektivitu jeho jednání. Pro mnoho Izraelců se Šaron stal válečným hrdinou, přesto byl z armády již v únoru 1974 propuštěn.

Po pádu vlády Ehuda Baraka se Šaron dostal do premiérského křesla (2001). Již předtím však svou kontroverzní návštěvou posvátné mešity Al-Aksá, kde prohlásil, že zůstane navždy pod izraelskou kontrolou, rozpoutal druhou vlnu palestinské intifády, která trvala pět let. Někteří Šaronovi kritici upozorňují na to, že i intifádu vyvolal záměrně, aby se pak na veřejnosti mohl prezentovat jako tvrdý a nesmiřitelný vůdce. Každopádně i kdyby neplánovaný, tento efekt Baronův nekompromisní postoj k intifádě měl – získal mu podporu až 80% židovské populace.

Šaron, který byl po dlouhou dobu největším propagátorem osadnictví v Izraeli, také překvapil vyhlášením jednostranného plánu stahování se z pásma Gazy. Tento plán se rozhodně nesetkal s širokou podporou, proti byla především izraelská pravice a také většina seskupení Likud, v jehož čele stál.

V listopadu 2005 se tak Šaron s Likudem definitivně rozešel a založil si vlastní stranu, nazvanou Kadima (Vpřed). Již o měsíc později však Šarona zasáhla mozková mrtvice. Sice se z ní vzpamatoval, ale druhá mrtvice, která následovala 4. ledna 2006, byla mnohem těžší. Šaron po ní zůstal zcela paralyzován a v komatu se podrobil několika složitým operacím.

Související

Ariel Šaron zemřel

VIDEO: Pohřeb Šarona (†85). Státníci vzdali hold, Izrael varoval "šílence z Gazy"

Jeruzalém - Izraelci i významní zahraniční představitelé více než dvaceti zemí dnes vzdali hold bývalému izraelskému premiérovi Arielu Šaronovi, který zemřel po osmi letech v kómatu v sobotu ve věku 85 let. Pietní akt nejprve proběhl před budovou parlamentu v Jeruzalémě. Rakev s tělem zesnulého politika následně vojáci přepravili na ranč Šaronovy rodiny v Negevské poušti na jihozápadě Izraele, kde byla za zpěvu modliteb uložena do země.

Více souvisejících

Ariel Šaron Izrael

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 6 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno před 11 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 14 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy