Zemřel Ariel Šaron (†85), Izrael truchlí. Hamas nepokrytě jásá

Tel Aviv - V Izraeli ve věku 85 let zemřel bývalý premiér Ariel Šaron. Po těžké mrtvici byl osm let v kómatu. Jeho stav se tento týden prudce zhoršil. Podle izraelských sdělovacích prostředků státní pohřeb připraví úřad nynějšího premiéra Benjamina Netanjahua.

Šaron byl 11. předsedou vlády a jednou z nejvýraznějších postav izraelské politiky. V únoru by mu bylo 86 let. Zemřel dnes v telavivské nemocnici Tel Hašomer.

Jeho tělo bude do pohřbu vystaveno v budově parlamentu. Šaron by měl být pohřben na svém venkovském sídle v Negevské poušti vedle své ženy Lily, která zemřela roku 2000. Do posledních chvil u jeho lůžka byli synové Gilad a Omri. "Odešel. Odešel v okamžik, který si vybral," řekl dnes Gilad.

Netanjahu vyjádřil "hluboký smutek" nad Šaronovou smrtí a označil ho za "velkého bojovníka a vůdce". Řekl také, že Šaron "zůstane navždy zapsán v srdci národa".

Prezident Šimon Peres, který je o pět let starší než Šaron, o něm hovořil jako o "blízkém příteli". Byl pro něj nejenom "odvážný voják a státník, ale také jeden z největších obhájců Izraele".

Ministryně spravedlnosti Cipi Livniová na něj vzpomenula jako na "na farmáře, vojáka a premiéra, který se stal otcem velkého národa". "Nejvíc ze všeho to byl ale muž, kterého jsem měla ráda. V jeho objemném těle byl židovský duch, který si dělal starosti o Židy všude na světě," sdělila.

Vůdce opozice Isaak Herzog řekl, že Šaron uměl "změnit svůj názor a rozpoznat správnou cestu pro Izrael". Byl to prý "pravý sionista, na něhož se bude vzpomínat jako na odvážného vůdce.

Ministr obrany Moše Jaalon se domnívá, že "Šaron byl především výjimečný vojenský velitel, který svůj život zasvětil Izraeli".

Stav bývalého premiéra se 1. ledna prudce zhoršil a lékaři oznámili, že mu selhávají všechny orgány včetně ledvin. Šaron utrpěl začátkem roku 2006 velmi těžkou mrtvici, po níž už nenabyl vědomí. Mluvčí nemocnice Šlomo Noj dnes před novináři oznámil Šaronův skon.

"Klinika Šeba s žalem oznamuje odchod pana Ariela Šarona, který před hodinou zemřel. Jeho srdce dnes zesláblo a on v klidu odešel od rodiny, která byla vždy s láskou po jeho boku," řekl Noj. Jeho stav v době hospitalizace označil "za stav minimálního vědomí", při němž nekomunikoval.

Palestinci na Šarona vzpomínají jako na zločince. Mluvčí palestinské protiizraelského Hamasu Samí abú Zuhrí řekl, že teď, "po odchodu tohoto tyrana Hamas ještě více věří ve své vítězství". "Náš národ dnes pociťuje velké štěstí s odchodem toho zločince, jehož ruce byly potřísněny krví našich lidí a našich vůdců tady i v exilu," řekl abú Zuhrí.

Ani zástupce Fatahu, tedy organizace, která s Izraelem na rozdíl od Hamasu vede mírové rozhovory, se netajil radostí. Džibríl Radžúb řekl agentuře AFP, že Šaron "byl zločinec, který nese odpovědnost za smrt (bývalého palestinského vůdce Jásira) Arafata. Doufali jsme, že ho bude soudit Mezinárodní trestní soud jako válečného zločince," prohlásil.

Kamkoli přijde, vše se změní...

Ariel Šaron pocházel z rodiny litevských Židů - jeho rodiče se seznámili na univerzitě v Tbilisi. Před bolševiky utekli do tehdejší britské Palestiny. Tam se jim roku 1928 narodil syn Ariel.

"Arik" Šaron patřil ještě ke generaci zakladatelů židovského státu z roku 1948. Tak dlouhou kariéru má z izraelských politiků za sebou jen o pět let starší expremiér Šimon Peres. Podle pozorovatelů byl Šaron dominantní postavou izraelsko-palestinského konfliktu a hlavním hybatelem v jeho dění. "Kamkoli přijde, vše se změní," glosoval to v minulosti izraelský politolog Šmuel Sandler.

Šaron prožil ve vojenském sukně téměř 30 let (již od 17 let byl členem polovojenské organizace Hagana), za tu dobu se účastnil všech válek na Blízkém východě. V Izraeli byl oslavován zejména za úspěchy v šestidenní válce v červnu 1967 a v jomkipurské válce v říjnu 1973.

A dalších více než 30 let prožil v politice, kde způsobil nemalé kontroverze. V roce 1982 nařídil jako ministr obrany invazi do Libanonu, z funkce byl ale v únoru 1983 donucen odejít, protože vyšetřovací komise masakru v palestinských uprchlických táborech Sabra a Šatíla (libanonské křesťanské milice zde v září 1982 - za nečinnosti izraelské armády - zabily údajně na 1000 Palestinců) jej učinila nepřímo zodpovědným za tento masakr. Pro mnoho Arabů byl od té doby "bejrútským řezníkem".

Nečekané změny názorů

Celá desetiletí odmítal mírové dohody s arabskými státy, později změnil názor: výměnou za ukončení terorismu souhlasil se vznikem palestinského státu (dříve považoval za palestinský stát Jordánsko) a v souvislosti s obsazenými územími použil slovo okupace. S Arafatem ale jednat odmítal, ačkoli oznámil, že Izrael jej nemá v plánu zabít.

Názor změnil též na kolonizaci palestinských území, kterou léta zastával. Ještě začátkem 90. let byl kupříkladu nazýván "imigrantským carem" za to, že se mu podařilo dostat do Izraele mnoho set tisíc občanů SSSR. Prosadil ale jednostranné stažení izraelských osad z pásma Gazy, čímž v roce 2005 po 38 letech skončila izraelská okupace pásma.

Překvapivý návrat zažil Šaron, kterému vaz nezlomilo ani několik skandálů, v roce 2001, kdy se - několik měsíců po vypuknutí druhé palestinské intifády (povstání) - stal 11. izraelským premiérem. V dalších letech tvrdě postupoval proti palestinskému terorismu a prosadil výstavbu sporného plotu mezi západním břehem Jordánu a Izraelem.

Posledním šokem na izraelské politické scéně bylo Šaronovo rozhodnutí v listopadu 2005 opustit po 32 letech pravicovou stranu Likud, jejímž byl od září 1999 předsedou. Založil novou centristickou formaci Kadima (Vpřed), ke které se připojila řada dalších výrazných politiků. S touto formací měl podle průzkumů velkou šanci vyhrát březnové předčasné parlamentní volby. To mu však překazily jeho zdravotní problémy.

Šaron utrpěl začátkem roku 2006 velmi těžkou mrtvici, po níž už nenabyl vědomí. Byl udržován v kómatu a lékaři o něm hovořili jako bojovníkovi, který zápasí o svůj život.

Související

Ariel Šaron zemřel

VIDEO: Pohřeb Šarona (†85). Státníci vzdali hold, Izrael varoval "šílence z Gazy"

Jeruzalém - Izraelci i významní zahraniční představitelé více než dvaceti zemí dnes vzdali hold bývalému izraelskému premiérovi Arielu Šaronovi, který zemřel po osmi letech v kómatu v sobotu ve věku 85 let. Pietní akt nejprve proběhl před budovou parlamentu v Jeruzalémě. Rakev s tělem zesnulého politika následně vojáci přepravili na ranč Šaronovy rodiny v Negevské poušti na jihozápadě Izraele, kde byla za zpěvu modliteb uložena do země.

Více souvisejících

Ariel Šaron úmrtí Izrael

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy